“Elektrokrajina” nastavila sa pozitivnim poslovanjem

0

“Elektrokrajina” je nastavila sa pozitivnim poslovanjem i za devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit u iznosu od 231.846 KM, istaknuto je na zajedničkoj sjednici Uprave i Nadzornog odbora preduzeća održanoj u Banjaluci.

Nadzorni odbor “Elektrokrajine” je usvojio finansijski izvještaj preduzeća za 2017. godinu i informacije o radu za polugodišnji i devetomjesečni period ove godine.

Izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektrokrajine” Rodoljub Topić rekao je da je preduzeće lani ostvarilo prihod od 238,2 miliona KM, što je za oko 2,5 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu, te neto dobit u iznosu od 817.910 KM.

On je naglasio da je “Elektrokrajina” i u 2018. godini nastavila sa pozitivnim poslovanjem uz povećanje prihoda, devetomjesečni dobitak redovne aktivnosti od 1,36 miliona KM, te neto dobit od 231.846 KM.

“Iako je profit nešto manji u odnosu na isti period prošle godine, činjenica je da preduzeće već 12 godina zaredom posluje pozitivno uz stalno unapređenje poslovnih rezultata, prvenstveno u pogledu visokog stepena naplate električne energije i smanjenja distributivnih gubitaka”, istakao je Topić.

Poredeći bilans stanja za devet mjeseci 2018. u odnosu na kraj prošle godine, Topić je naveo da su potraživanja za isporučenu električnu energiju smanjena za 6,7 odsto, odnosno za 8,8 miliona KM na 123,05 miliona KM.

“Potvrda toga je i rast nivoa naplate u periodu januar – septembar sa 98,5 na 99,35 odsto, odnosno sa 202,5 miliona na 204 miliona KM. Ukupne obaveze preduzeća smo u proteklih devet mjeseci smanjili za 9,2 miliona KM ili za četiri odsto, dok su obaveze iz poslovanja prema `Elektroprivredi RS` i drugim dobavljačima umanjene za čak 13,9 miliona KM ili za 8,2 odsto, odnosno sa 147,8 miliona na 133,9 miliona KM”, naglasio je Topić.

Prema njegovim riječima, “Elektrokrajina” je nastavila dugogodišnji trend smanjenja distribitivnih gubitaka koji su u devetomjesečnom periodu smanjeni za 0,9 odsto na 11,8 odsto.

Direktor “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović istakla je da je ovo preduzeće konstantnim razvojem proteklih godina izraslo u respektabilan poslovni sistem i jednu od najvažnijih karika privrednog razvoja ne samo krajiške regije već cijele RS.

“Od imenovanja aktuelne Uprave u decembru 2012. godine broj kupaca je povećan za skoro 10.000, a godišnja bruto potrošnja električne energije za 277 gigavat-časova. U tom periodu realizovali smo investicije u iznosu većem od 120 miliona KM, dok je distributivna mreža proširena za skoro 1.500 kilometara, uz izgradnju 264 nove trafo-stanice. Distributivni gubici su sniženi sa 19,5 odsto na 11,8 odsto, što je najniži nivo u posljednjih 30 godina poslovanja `Elektrokrajine`”, istakla je Kuzmanovićeva.

Prema njenim riječima, aktivnosti su bile posvećene i obnovi radne mehanizacije i modernizaciji poslovnih objekata kako bi radnici dobili adekvatne uslove za rad, a kupci prostorije u kojima mogu servisirati svoje potrebe.

Srna