Vlasnik Binga postaje prvi bosanski milijarder

0

Bosna i Hercegovina će dobiti svog prvog milijardera već ove ili naredne godine, i to po Forbesovoj metodologiji mjerenja bogatstva, saznaje poslovni portal BiznisInfo.

Riječ je o Senadu Džambiću, vlasniku trgovačkog lanca Bingo, koji će ujedno postati novi najbogatiji Bosanac i Hercegovac.

Prihodi Binga rastu iz godine u godinu, a u 2015. su iznosili 803.433.657 KM prema istraživanju kompanije LRC (LRCBIS), i porasli su za oko 240 miliona KM, ili 42 posto u odnosu na 2014.

Ako se taj trend nastavi, a mnogo toga ukazuje da hoće, prihodi Binga bi ove godine mogli preći magičnu granicu od milijardu maraka, čime bi Džambić postao prvi milijarder u BiH. Ako se to i ne desi ove godine, naredne sigurno hoće.

Forbesova lista

Ukupni prihodi kompanije su kriterij koji američki magazine Forbes koristi za rangiranje najbogatijih ljudi. Prema posljednjoj Forbesovoj listi koja je objavljena u junu ove godine, Džambić je svrstan na treće mjestu po bogatstvu u BiH s prihodima od oko 570 miliona KM.

No, treba napomenuti je Forbes koristio podatke iz 2014. godine, koji su se u međuvremenu drastično promijenili. Po toj listi, najbogatiji Bosanci bili su porodica Hastor s prihodima od 771 milion KM.

Nema sumnje da će Džambić na nekoj od narednih Forbesovih lista zauzeti ubjedljivo prvo mjesto, s obzirom na brzinu ekspanzije Binga koju nijedna druga kompanija ne može pratiti.

Da je Bingo i ove godine nastavio s širenjem pokazuju i primjeri poput otvaranja velikog hipermarketa na 1.500 kvadratnih metara u Derventi, početka gradnje vlastitog tržnog centra u Jajcu itd.

Sve investiraju

Osim toga, kompanija je nedavno započela i veliku marketinšku kampanju.

Osim u trgovinu, Bingo dosta ulaže i u proizvodnju, a srca potrošača osvojio je niskim cijenama i podrškom domaćim proizvodima.

U jednom svom ranijem intervjuu, Džambić je otkrio tajnu uspjeha.

– Vidite, ne sakupljam novac i ne deponujem ga u strane banke. Sve što zarađujemo, mi odmah investiramo i širimo se dalje. Želimo da u svakom kutku BiH imamo neki svoj objekt. I idemo tom cilju sve bolje – otkrio je Džambić prošle godine u intervjuu za jedan bh. list.

(Autor: BiznisInfo)