Ećo: Bilo je krajnje vrijeme da se zabrani izvoz šumske građe iz BiH

0

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Suad Ećo, reagirajući na današnju najavu o pokretanju procedure koja bi u konačnici dovela do zabrane izvoza drveta iz BiH te uvođenja taksi na izvoz rezane građe, izjavio je da je krajnje vrijeme bilo da se donese takva odluka.

Podsjećamo, s ciljem jačanja drvoprerađivačke industrije BiH ova Asocijacija je već godinama upozoravala na teško stanje u sektoru te potrebu uvođenja takve zabrane.

„Ranije sam upozoravao da se potrebe drvoprerađivača u BiH mogu podmiriti jedino ako se uvedu navedene zabrane i takse. Zato pozdravljam ovu odluku i drago mi je da su vlasti prepoznale upozorenja bh. privrednika, kako bi se sirovina usmjerila prema proizvodnim kapacitetima u BiH. Sada očekujemo bolje snabdijevanje drvoprerađivača i proizvođača finalnih proizvoda“, istakao je Ećo.

Naglasio je da ova mjera može dati rezultata jedino ako se uvede taksa u oba entiteta.

„Posebno treba stopostotno zabraniti izvoz bukve, hrasta, jasena i oraha, jer domaći proizvođači imaju tržište i kapacitete da proizvode koristeći cjelokupnu sirovinu. I pored nestašice sirovine ova grupacija je bilježila rast izvoza svake godine i jedna je od najperspektivnijih grana industrije u BiH. Sa sigurnošću mogu kazati da bi implementiranje ove mjere predstavljalo pravi podsticaj za ovu industriju i sigurno bi došlo do upošljavanja na hiljade novih radnika“, zaključio je Ećo.