EBRD zainteresiran za finansiranje projekta izgradnje Prve transverzale

0

Osiguranje sredstava za radove na dionici Prve transverzale, od Bara do Hotonja, bila je tema današnjeg sastanka premijera KS Elmedina Konakovića, ministara finansija i saobraćaja Jasmina Halebića i Muje Fiše, te direktora Direkcije za puteve KS Nermina Drnde sa direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ianom Brownom.

Vlada KS je budžetom za 2017. osigurala 20 miliona KM za taj projekt, od čega 12 miliona za izgradnju prve sekcije spomenute dionice, od Bara do ulaznog portala u Tunel “Kobilja Glava”.

Za preostale dvije sekcije i to Tunel “Kobilja Glava” i spoj izlaza iz tunela do magistralne saobraćajnice, neophodno je osigurati još oko 40 miliona eura. Izgradnjom tog dijela saobraćajnice bio bi ubrzan protok i povećana sigurnost saobraćaja, skraćeno vrijeme putovanja, te u odnosu na postojeće stanje olakšani uvjeti vožnje.

Predstavnici EBRD-a izrazili su spremnost za odobravanje kredita iz kojeg bi bili finansirani radovi na ovoj gradskoj saobraćajnici u iznosu do 30 miliona eura, a svi detalji bit će precizirani mandatnim pismom koje će EBRD dostaviti Vladi KS do septembra ove godine. Konaković je kazao da je projekt zvanično započet na zadovoljstvo Vlade KS.

U slučaju da potrebna sredstva ne budu osigurana kroz kredit EBRD-a i od Vlade FBiH, Vlada KS će ih osigurati kroz neki drugi oblik kreditnog aranžmana ili utvrđivanjem posebne budžetske stavke za narednu godinu.

Po njegovim riječima, već je raspisan javni poziv za izbor izvođača radova na sekciji od Bara do ulaznog portala u tunel “Kobilja Glava”. Uskoro će biti zaključen rok za predaju ponuda, izabran izvođač radova, te će početi izgradnja te sekcije Prve transverzale, saopćeno je iz Pres-službe KS.