EBRD: U prošloj godini u bih investirano oko 140 miliona eura

0
Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ ostvarila je u prošloj godini rekordan nivo investicija od 9,4 milijarde eura, dok je u navedenom periodu u BiH investirala oko 140 miliona u 14 projekata, navodi se u Izvještaju EBRD-a o tranziciji za period 2015-2016. godina.
Šef rezidentne kancelarije EBRD-a Jan Braun rekao je u Banjaluci da se prošle godine najviše investiralo u dvije nove dionice Koridora “Pet ce”, vodosnabdijevanje u pet opština i u maloprodajni lanac “Bingo”, dok se u ovoj godini očekuje sličan ili veći nivo investicija.
On je dodao da je EBRD do sada u BiH kumulativno investirala oko 1,8 milijardi eura, što je za sobom povuklo koinvesticije od 2,2 milijarde eura.
“Više od 70 odsto investicija do sada je išlo u infrastrukturu, a u Republici Srpskoj na auto-put Banjaluka–Doboj, koji se finansira zajedno sa Evropskom investicionom bankom. Prošle godine dali smo i tri kredita bankama u BiH, koji se kanališu prema malim i srednjim preduzećima”, rekao je Braun.
Prema njegovim riječima, EBRD je u prošloj godini najviše investirala u Turskoj, koja se ovoj banci priključila 2008. godine, dok je na trećem mjestu Egipat, koji se priključio 2011. godine.
“Grčka, koja se priključila prošle godine, već je bila na desetom mjestu po veličini investicija, a u januaru je Kina postala zemlja suvlasnik”, rekao je Braun.
Zamjenik direktora EBRD-a za strategije i politiku Piter Sanfej rekao je da se u ovoj godini u BiH očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto, što je više od predviđenog rasta za nivo regiona, koji se procjenjuje na dva procenta.