Džindić: Nastavlja se istraživanje u oblasti eksploatacije nafte i plina, u planu i avionsko snimanje terena

0

Zadatak Savjetodavnog stručnog tijela je da Vladi FBiH pruži stručne informacije i savjetodavne usluge u naftnoj industriji, eksploataciji nafte, koncesijama, kao i druge preporuke i mišljenja u vezi s ovom oblasti.

– Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je u 2015. godini, negdje u decembru, prihvatila informaciju i proslijedila je u Parlament, a vezana je upravo za odluku o osnovanju Savjetodavnog stručnog tijela. Parlament je razmotrio tu odluku, usvojio informaciju i donio zaključak koji nalaže da mi kao resorno ministarstvo sa Vladom FBiH utvrdimo to savjetodavno tijelo – kazao je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, prenosi Fena.

Džindić dodaje da mnoge zemlje svijeta koje imaju iskustva u oblasti naftne industrije, njene eksploatacije, koriste savjetodavna tijela.

– Razlog je što se standardi, norme, tehnologija u toj oblasti, iz godine u godinu, mijenjaju. Naš zahtjev je bio da u sastavu tog savjetodavnog tijela moraju biti stručna lica s akademija, fakulteta, instituta, privrede i drugih srodnih oblasti, kako bi sastav ekipe bio reprezentativan i donio najispravnije odluke. Tako je i učinjeno. Već imamo rezultate u istraživanjima, ali planiramo uraditi i dodatno avionsko snimanje terena – rekao je Džindić za “Faktor”.