Džindić: Jedna od boljih godina za RMU “Đurđevik”

0

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je, povodom 21. decembra, Dana Rudara, posjetio Rudnik mrkog uglja „Đurđevik“.

Ova godina je, kako je naglasio ministar Džindić, jedna od boljih što se tiče poslovanja rudnika u Đurđeviku.
 
– Ova godina obilježena je uspjehom, pozitivnim rezultatom. Na kraju jedanaestog i početkom dvanaestog mjeseca imamo pozitivan rezultat. Očekujemo da će ova godina, poslije godina lošeg upravljanja, imati konačno pozitivan trend i rezultat  – kazao je ministar Džindić.

Podrška Vlade FBiH

Istakao je podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade Federacije BiH Upravi i Nadzornom odboru i „podršku boljim danima koji dolaze Rudniku Đurđevik“.

– Nova reorganizacija, koja je donesena u okviru Koncerna Elektroprivrede, zasad nije dala najbolje rezultate. Očekujemo da ćemo, do trećeg mjeseca 2021. godine, imati zbirne rezultate i konačan finalni stav o budućem načinu rada svih rudnika, pa tako i Rudnika „Đurđevik“ – dodao je ministar.
 
Pojašnjava da se, za sve rudnike u sklopu Koncerna Elektroprivrede, donosi trogodišnji plan. Ovih dana će, kaže, na Skupštini biti usvajanje plana za period 2021. – 2023. godina.
 
– U svakom slučaju se oslanjamo na punu količinu i produkciju u Rudniku „Đurđevik“ – rekao je Džindić.
 
Vršilac dužnosti direktora Rudnika Jasmin Rahimić navodi da je za jedanaest mjeseci ove godine otkopano oko 510.000 tona najboljeg uglja i da su napravili dobar finansijski rezultat.

Dobar rezultat

– Ono što smo u ovoj godini uradili (u odnosu na prethodnu), što je rezultiralo povećanjem od oko 80.000 tona više otkopanog uglja, jeste prije svega bolja organizacija poslova u proizvodnji. Naravno, već se osjećaju efekti ulaganja Elektroprivrede i vlastitih ulaganja u opremu, koja nam je omogućila da imamo takve rezultate – kazao je Rahimić.  
 
D.H.