Dvocifreni rast tromjesečne dobiti vlasnika Zare Inditexa

0

Španski proizvođač odjeće Inditex, vlasnik modnog lanca Zara, izvijestio je u srijedu o dvocifrenom rastu dobiti u trećem fiskalnom tromjesečju zahvaljujući kontroli troškova i upravljanju zalihama.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem oktobra neto dobit španske kompanije porasla je 14 posto, na 1,17 milijardi eura.

Prihodi su im iznosili sedam milijardi eura, navodi Reuters.

Uprava ističe strogu kontrolu troškova poslovanja prilikom proširenja i poboljšanja prodavaonica poput Zarine u Dubai Mallu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pojašnjavaju da su u promatranom razdoblju povećali prodaju i snizili zalihe zahvaljujući poslovnom modelu koji se temelji na strogoj kontroli proizvoda duž cijelog lanca opskrbe. Prednost im je i brza reakcija na trendove koju omogućuje kratko razdoblje između dizajniranja odjeće i njezine proizvodnje.

Mnogi maloprodajni lanci specijalizirani za odjeću teško se prilagođavaju promjenama u načinu kupovine. Inditexu na ruku ide sposobnost da u kratkom vremenskom roku potrošačima isporuči manje količine odjeće, skrojene u skladu s najnovijim modnim trendovima, zahvaljujući brzim i fleksibilnim aranžmanima s nabavljačima.

Uprava je danas objavila da u tekućoj poslovnoj godini očekuju povećanje prodaje u trgovinama otvorenim duže od godinu dana do šest posto.

Hina