Dramatičan pad izvoza iz BiH u moćnu zemlju EU koštao nas 200 miliona KM

0

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u periodu od januara do kraja aprila 2023. godine iznosio 5 milijardi i 799 miliona KM, što je za 1,8 posto manje nego u istom periodu 2022. godine. 

Očito je da izvoz iz BiH ove godine nezaustavljivo pada. No, zanimljivo je da se to ne dešava jednako na svim tržištima.

Jedno od najvažnijih tržišta za našu zemlju na kojem bilježimo najveći pad je – Italija.

Izvoz iz BiH u ovu moćnu zemlju, koja je jedno od top 5 naših tržišta, pao je za čak 30 posto u prva 4 mjeseca ove godine u poređenju s istim periodom lani, izvještava BiznisInfo.ba.

Izvoz u Italiju bio je 484 miliona KM od januara do aprila, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 678 miliona. To znači da samo samo u razmjeni s ovom državom zabilježili manjak od oko 200 miliona maraka, što bi se moglo negativno odraziti na našu privredu u cjelini.

Razlozi za ovakav pad očito se mogu tražiti u promijenjenim okolnostima u toj zemlji i slabijoj potražnji robe iz naše države.

S druge strane, izvoz u Njemačku je čak porastao za oko 4 posto ove godine na 930 miliona KM, sa 895 miliona KM u istom periodu lani.

Izvoz u Srbiju je smanjen za skoro sedam posto na 747 miliona KM sa 803 miliona, a u Hrvatsku je povećan za 7,5 posto na 932 miliona sa 867 miliona KM.