Došla iz Jugoslavije bez ičega, danas nadgleda američki finansijski sistem

0

Jelena McWilliams danas je finansijski regulator u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno direktorica Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC).

Riječ je o agenciji koju je osnovao američki Kongres sa ciljem očuvanja stabilnosti i povjerenja u državni finansijski sistem.  

Kako piše CNN  Business, ona je u SAD došla iz bivše Jugoslavije ranih ‘90-ih, kada je imala 18 godina, sa samo 500 dolara u džepu, koje su njeni roditelji morali posuditi. Tada nisu imali posao niti bilo kakvu imovinu, prenosi BiznisInfo.  

No, ona se uspjela uklopiti u američko društvo i dospjeti na tako visoku poziciju. Za šeficu FDIC-a imenovana je u junu prošle godine, na prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

Interesantna je činjenica da je njena porodica ostala bez svoje štednje u bankama u bivšoj SFRJ, a da ona danas nadgleda upravo američki bankarski sistem.

– Njena porodica je bila žrtva propasti bankarskog sistema u Jugoslaviji, dok je zemlja nestajala u ratu – piše CNN Business.

Ona je pojasnila da njen otac nije mogao podići svoju cjeloživotnu ušteđevinu iz banke u Beogradu usljed propasti bankarskog sistema.

Za razliku od SAD, banke u Jugoslaviji tada nisu imale osiguranje depozita, navodi američka mreža.