Domaći brend!? Sarajevski kiseljak uvozi vodu iz Srbije i Hrvatske

0

Bosna i Hercegovina, zemlja koja je bogata vodnim resursima, uvezla je prošle godine čak 60.479.292 litara/kilograma vode odnosno 60.679 tona ovog prirodnog resursa.

Prema zvaničnim podacima Vijeća ministara BiH riječ je o uvezenoj vodi u iznosu od 34,8 miliona KM!

Ukupno 41 firma na cijelom području BiH, prema podacima iz Vijeća ministara BiH koji su dostavljeni Parlamentu, a na osnovu poslaničkog pitanja zastupnika Šemsudina Mehmedovića, uvezla je vodu iz niza zemalja svijeta, izvijestio je Fokus.

Tako su navedene firme, koje posluju u BiH, uvozile vodu iz Srbije, Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Belgije, Turske, Francuske, Kosova, pa čak i iz Saudijske Arabije! Prema ovim podacima vodu iz Saudijske Arabije su u BiH uvozile pojedine ambasade i međunarodne organizacije.

Zanimljivo je, primjerice, da je firma Sarajevski kiseljak koja se bavi proizvodnjom mineralne vode, vodu uvozila iz Hrvatske i Srbije. Prema ovim podacima, Sarajevski kiseljak je najveći uvoznik vode u BiH. Lani su uvezli vode u vrijednosti od preko 10 miliona KM iz Hrvatske i skoro milion KM iz Srbije.

S druge strane, također, prema podacima iz Vijeća ministara BiH, naša država je tokom 2023. izvezla 49.346.195 kilograma ili 49.346 tona vode.

Ako se uporede podaci uvoza i izvoza dolazi se do zaključka da se radi o popriličnom deficitu, budući da uvoz vode za oko 11 miliona kilograma ili 11.000 tona vode veći od izvoza.

Vodu smo, između ostalog, izvezli u Austriju, Švicarsku, Njemačku, Sjevernu Makedoniju, Veliku Britaniju, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, te Ujedinjene Arapske Emirate.

U prilogu objavljujemo tabelarni spisak firmi koje su uvozile vodu u 2023. godini: