Dolar i dalje na 20-godišnjem rekordu, euro na minimumu

0

Dolar je počeo još jednu trgovačku sedmicu blizu 20-godišnjeg maksimuma prema konkurentskim valutama, nakon šest uzastopnih sedmica rasta, jer ne jenjava tražnja investitora za dolarom kao sigurnim utočištem usljed neizvejsnosti vezanih za globalni rast. Situacija na kripto tržištu danas se malo stabilizovala poslije prošlosedmičnog kraha.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, iznosio je jutros na azijskom trgovanju 104,54 poena, nakon što je u petak na kratko prešao nivo od 105 bodova, najviši od decembra 2002.

Snažna potražnja za dolarom kao bezbjednim utočištem, podstaknuta je sumnjičavošću investitora da će Federalne rezerve Sjedinjenih Država uspjeti da spuste inlaciju, a da pri tome ne izazovu recesiju, kao i zabrinutošću zbog usporavanja globalnog rasta koji proizilazi iz ukrajinske krize i ekonomskih efekata kineske politike nultog kovida.

Euro je počeo ovu sedmicu blizu najnižeg nivoa od početka 2017., pod pritiskom jačanja dolara i izloženosti evropske privrede uticaju sukobu u Ukrajini, prenio je Tanjug.

Jedinstvena valuta se trgovala rano jutros za 1,0398 dolara, tek neznatno iznad najnižeg nivoa od početka 2017. godine od 1,0354 dolara na koji je pala u četvrtak.

Britanska funta se minimalno oporavila danas na 1,2256 dolara, nakon pada prošle sedmice na samo 1,2156 dolara, čemu su doprinijeli slabiji podaci od očekivanih o bruto domaćem proizvodu u prvom kvartalu.

Japanski jen je danas blago skliznuo prema dolaru na 129,43 jena za dolar. Nacionalna valuta Japana je prošle sedmice prvi put zabilježila sedmični dobitak od početka marta, zaustavljajući višesedmični silazni trend.

Kripto tržišta, na kojima se trgovina odvija non-stop, imala su miran vikend poslije snažnih trubulencija prošle sedmice izazvanih padom vrijednosti stejblkoina TeraUSD na nula dolara, zbog čega je vezanost tog novčića za dolar prekinuta.

Bitkoin se trgovao jutros u Aziji za oko 31.000 dolara, nakon što je prošlog četvrtka pao na 21.400 dolara, na najniži nivo od decembra 2020.