Dokazano, psi mogu pročitati naše emocije

0

Mnogi vlasnici pasa vjeruju da njihovi ljubimci mogu da osjete u kakvom su oni raspoloženju, ali su naučnici sada demonstrirali da psi zaista mogu da prepoznaju emocije kod ljudi.

Istraživači su otkrili da, kombinovanjem podataka iz različitih čula, psi formiraju apstraktne mentalne predstave pozitivnih i negativnih emocionalnih stanja kod ljudi.

Prethodna istraživanja dokazala su da psi mogu da razlikuju izaraze lica. Međutim, to nije isto kao i prepoznavanje emocija, tvrdi doktor Kun Guo sa Univerziteta „Linkon“. „Ovo je prvi empirijski eksperiment koji će pokazati da psi mogu da integrišu vizuelne informacije kako bi razumjeli ili razlikovali ljudske emocije kao pseće emocije“, otkrio je Kun za Rojters.

Eksperimente je izveo tim psihologa i stručnjaka za životinjsko ponašanje Univerziteta „Linkon“ u Velikoj Britaniji, kao i Univerzitet u Sao Paolu u Brazilu. Određene slike i zvukove koji prenose pozitivne ili negativne emocionalne izraze su predstavili neobučenim domaćim psima. “Koristili smo i portugalske i britanske pse, tako da nisu bili upoznati sa bilo kakvim riječima. Željeli smo da vidimo da li psi mogu da ocijene emotivni sadržaj ljudskog glasa i da li će zaista prepoznati emocionalne informacije u njima“, objasnila je Natalija de Souza Albukerki, student eksperimentalne psihologije.

Rezultati, objavljeni u časopisu Royal Society journal Biology Letters, nalaze da su psi značajno duže gledali izraze lica koja se poklapaju sa emocionalnim stanjem vokalizacije.

„Ono što smo otkrili je da kada psi čuju pozitivne zvukove duže gledaju u pozitivne izraze lica, kako ljudskih, tako i psećih. Kada su slušali negativne zvukove, duže bi gledali u negativna i ljuta lica“, dodala je De Souza Albukerki.

Studija pokazuje da psi mogu integrisati dva različita izvora senzornih informacija u percepciji emocija kod ljudi i pasa. To znači da psi moraju imati sistem interne kategorizacije emocionalnih stanja. Istraživači vjeruju da mogućnost kombinovanja emotivnih signala može biti svojstvena za pse. Kao veoma socijalne vrste, detektovanje emocija je moglo, tokom generacija unazad, da im pomogne u njihovom pripitomljavanju.