Dodik sa Milerom 6. juna o Turskom toku

0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarat će 6. juna u Sankt Peterburgu sa rukovodstvom ruske gasne kompanije “Gasprom” o priključivanju Republike Srpske na gasovod “Turski tok”, a od toga će zavisiti i budući konkretni koraci na tom planu, rekao je šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović.

Perović ističe da RS godinama želi gasifikaciju, zbog čega i razgovori sa partnerima iz Rusije traju duže vremena, a sada su i intenzivirani.

“Dodik i Aleksej Miler, jedan od prvih ljudi ruskog ‘Gasproma’, sastaće se 6. juna i pričati o svemu. Duže vremena radimo sa partnertima iz Rusije na dnevnom nivou, ali o detaljima projekta još je rano da govorimo, pa i o tome gdje će krak ući u RS”, naveo je Perović.

On je dodao da se mora vidjeti koja je optimalnija i jeftinija varijanta, koliko će ko uzimati gasa, koja će biti trasa.

“Nije to jednostavan posao. Uskoro bi trebalo da počne izrada biznis plana koji treba da odgovori na ta i slična pitanja o ovom važnom gasnom projektu. Naši planovi nisu nerealni”, rekao je Perović za “Glas Srpske”.

Za RS, naglasio je on, moguće priključenje na gasovod ima veliki značaj, prije svega sa aspekta energetske bezbjednosti jer je riječ o energentu koji je jeftiniji i koji manje zagađuje.

Perović je podsjetio i da je kompletan plan gasifikacije u Republici Srpskoj napravljen kada je biio aktuelan projekat “Južni tok”.

On je dodao da će razgovori Dodik sa rukovodstvom “Gasproma” biti obavljeni u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Dodik je u nedjelju saopštio da očekuje razgovore sa ruskim partnerima o gradnji gasovoda u Srpskoj koji će biti dio “Turskog toka”, uz naglasak da bi gradnja mogla početi ovog ljeta.

Riječ je o velikom energetskom projektu čija je gradnja počela u Srbiji prošle sedmice, a prema pisanju beogradskih medija, oko milijardu kubika gasa trebalo bi da bude transportovano u RS.