Deutsche Bank iz Londona seli u Frankfurt?

0

Deutsche Banka, prema Bloombergu, razmatra selidbu najvećeg dijela svog investicionog i drugih vidova biznisa iz Londona u Frankfurt. Ovo bi, misle stručnjaci, mogao biti i odgovor na Brexit ali i način da se unaprijedi poslovanje banke.

Ta vijest, iako zasnovana na tvrdnjama anonimnih izvora, odjeknula je u stručnoj javnosti čije su oči uperene u Ujedinjeno Kraljevstvo u iščekivanju posljedica raskidanja veza sa Evropskom unijom. Prema nekim procjenama, ovo preseljenje bi moglo da ostavi bez posla nekoliko hiljada ljudi, piše Bankar.

Ako i učini ovo, Deutsche Banka neće biti ni prva ni jedina – mnoge finansijske kuće, poput Nomure, ozbiljno razmatraju premještanje svog poslovanja. Japanska kompanija će takođe za novu destinaciju odabrati Frankfurt.

Ako se za nekoga može reći da mu ide na ruku Brexit onda bi to svakako bio pomenuti njemački grad. Kompanije poput Standard Chartered, Sumitomo Mitsui Financial Group i Daiwa Securities Group odabrale su Frankfurt za svoju novu poslovnu lokaciju.