Deutsche Bank u plusu prvi put od 2014.

0

Deutsche Bank se 2020. godine vratila na staze profita prvi put od 2014, zahvaljujući snažnoj dobiti njenog odjeljenja za investiciono bankarstvo, saopštio je danas taj njemački zajmodavac.

Neto dobit banke koja se pripisuje dioničarima iznosila je 113 miliona eura, naspram gubitka od 5,7 milijardi eura zabilježenog u 2019, prenosi Reuters.

Analitičari su predviđali da će banka zabilježiti gubitak od oko 300 miliona eura u 2020.

Povratak profitabilnom poslovanju je uspjeh glavnog izvršnog direktora Kristijana Zevinga, koji je na čelo banke došao 2018. godine s ciljem da napravi zaokret u poslovanju najvećeg njemačkog zajmodavca nakon niza godina gubitaka i plaćanja visokih kazni zbog pranja novca i uloge u hipotekarnoj krizi, prenosi Tanjug.

– Postavili smo čvrste temelje za održivu profitabilnost i uvjereni smo da će se ovaj pozitivan trend nastaviti i 2021. godine, uprkos izazovnim vremenima – rekao je Zeving.

Deutsche Bank je, kao i njeni brojni konkurenti, zabilježila snažan rast trgovinske aktivnosti na berzama usljed tržišnih volatilnosti povezanih s pandemijom. Taj segment djelatnosti je zaslužan za pozitivan finansijski rezultat ove investicione banke u prošloj godini.

Prihod te divizije je skočio lani za 32 posto na 9,28 milijardi eura, dok je fiksni prihod od njene ključne aktivnosti ulaganja u obveznice i druge hartije od vrijednosti, kao i od aktivnosti na deviznom tržištu i od trgovine porastao za 28 procenata.