Deutsche Bank u gubitku petu godinu zaredom

0

Deutsche Bank prošle je godine zabilježio gubitak od 5,7 milijardi eura uslijed sveobuhvatnog programa restrukturiranja, čime njemački bankarski div petu godinu zaredom završava s minusom u poslovanju.

Najveća njemačka banka završila je godinu ranije s gubitkom od 52 miliona eura, podsjeća dpa. Analitičari su za 2019. očekivali gubitak od pet milijardi eura.

Ukupni neto prihodi banke u 2019. iznosili  su 23,2 milijarde eura i bili su osam posto manji nego u godini ranije. Ukupni troškovi, koji se najvećim dijelom pripisuju reorganizaciji poslovanja, porasli su pak sedam posto, premašivši 25 milijardi eura.

Investicijski ogranak Deutsche Banka, koji je matičnu banku stajao više milijardi eura kazni, vjerojatno će biti sveden u manje okvire u sklopu preustroja kojim upravlja izvršni direktor Christian Sewing.

Očekuje se i da će broj zaposlenih na puno radno vrijeme biti smanjen za 18 hiljada do kraja 2022., na 74 hiljade. Rezovi u 2019 .već su smanjili broj zaposlenika za više od 4.100, na 87.597.

Sewingov je plan usmjeriti fokus na pružanje usluga korporativnom sektoru, ponajprije značajnom njemačkom sektoru srednjih poduzeća koja proizvode robu važnu za industrijske proizvodne procese, te obiteljskim firmama i međunarodnim korporacijama.

Izvršni direktor takve promjene naziva povijesnim preustrojem.

U bankarskom divu još se uvijek nadaju da će 2020., u kojoj obilježavaju 150 godina postojanja, zaključiti s dobiti.

Hina