De Niro među najvećim korisnicima programa pomoći privredi Vlade SAD

0

Lanac luksuznih suši restorana i hotela Nobu uzeo je 14 zajmova iz američkog programa za pomoć malim preduzećima u iznosu do čak 28 miliona dolara, prema vladinim dokumentima.

Lanac, koji su osnovali glumac Robert De Niro, slavni kuhar Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa i filmski producent Meir Teper, dobio je sredstva za objekte koje se nalaze po cijeloj zemlji, od Kalifornije do Teksasa i Njujorka.

Restorani su među najvećim primateljima Programa zaštite plate (PPP), ključne komponente vladinog odgovora na ekonomski uticaj pandemije koronavirusa.

Vijest da su veliki, dobro finansirani lanci poput Shake Shacka i Ruth's Hospitality Group u početku dobili kredite, izazvala je lavinu kritika u aprilu, zbog čega je administracija upozorila kompanije da provjere da li ispunjavaju uslove za program.

Osnivači kompanije Nobu: De Niro, Matsuhisa i Teper

Ministar finansija Steven Mnuchin rekao je da program nije namijenjen firmama koje mogu iskoristiti druge oblike finansiranja, od tržišta kapitala do kreditnih linija banaka.

Čini se da je grupa Nobu jedan od većih korisnika programa, a dobit će od 11 do 28 miliona dolara. Dokumenti, naime, otkrivanja raspon zajma, ali ne i preciznu cifru. Njujorška korporacija za razvoj poslovanja navedena je kao banka koja je obrađivala zajmove.

Podaci, koji otkrivaju šta se dešavalo sa programom PPP u iznosu od 660 milijardi dolara, objavljeni su nakon što je Mnuchin u početku dobijao da ih otkrije, rekavši da su informacije privatne.

Otkako je započeo u aprilu, taj je program je privukao veliku pažnju, najprije zbog tehničkih pitanja usred problema s pristupom, a kasnije kada je otkriveno da su velike firme iskoristile ovu hitnu pomoć.

Nobu ima hotele i restorane širom svijeta

Administracija je na kraju popustila i rekla da će objaviti identitet kompanija koje su primile najmanje 150 hiljada dolara.

Ostali primatelji višemilionskih zajmova uključuju franšize lanaca P.F. Chang’s i Five Guys hamburgeri. Lanac kafića Bluestone Lane dobio je zajam u vrijednosti između 5 i 10 miliona dolara. Franšize kompanija McDonald's i Wendy pojavljuju se na velikom popisu i u nekim slučajevima osigurale su kredite preko 150.000 dolara.

Južnokalifornijska Pizza Company, koja upravlja sa 224 lokacije Pizza Hut na zapadnoj obali SAD, dobila je od 5 do 10 miliona dolara.

Firme su u međuvremenu vratile više od 30 milijardi dolara zajmova nakon što je Mnuchin prozvao organizacije poput Los Angeles Lakersa zbog korištenja programa. No, vlada također nije objavila identitet firmi koje su vraćale sredstva.

J. Polimac