Cvijanović: Sredstva od akciza imaju jasnu namjenu

0

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je kroz donošenje zakona o akcizama i kroz reformsku agendu utvrđeno da su akcize namjenska sredstva za koja se zna čemu treba da služe.

Na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje Saveza za promjene da će sredstva od akciza služiti za “krpljenje rupa u budžetu”, Cvijanovićeva je istakla da je set zakona o akcizama dio reformi i da nema nikakve druge priče u vezi sa tim.

“Odlučili smo se za reformu te vrste upravo zbog toga što je na taj način trebalo da se oslobode ogromna sredstva, prvenstveno od Evropske banke za obnovu i razvoj. Za ovo su, prije svega, zainteresovani ljudi u FBiH, zato što su zastale sve aktivnosti koje se odnose na Koridor Pet C i neke druge stvari”, naglasila je Cvijanovićeva.

Premijerka je istakla da ono što je dodato i modifikovano na određeni način, jeste da se vodi računa o svim putevima, magistralnim, regionalnim i lokalnim, a ne samo auto-putevima.

“Upravo zato smo definisali da su korisnici tih sredstava Autoputevi, odnosno Autoceste ili Putevi i ceste u FBiH. To je sva priča u vezi sa akcizama”, zaključila je Cvijanovićeva.

Srna