Čudesna priča osnivača IKEA-e: Milijarder koji je vozio stari Volvo, a firmu nije ostavio djeci

0

Kada je riječ o štedljivim milijarderima, popis je dugačak. Warren Buffett je možda najpoznatiji, a sličnu reputaciju ima i osnivač Zare Amancio Ortega.

Međutim, pokojni švedski poslovni magnat Ingvar Kamprad rijetko se spominje u ovom razgovoru. To je zato što se osnivač IKEA-e, koji je preminuo 2018. u 91. godini života, držao povučeno i rijetko je davao intervjue.

Uprkos tome, ne treba čuditi da je čovjek koji je stajao iza slavnog lanca trgovina jeftinim namještajem i sam bio izuzetno štedljiv. Kako je jednom rekao: “Sve što zaradimo treba nam kao rezerva”, piše BiznisInfo.ba.

Evo kako je povučeni milijarder stekao bogatstvo na štedljivosti.

Kamprad je registrirao IKEA-u 28. jula 1943., kada je imao samo 17 godina. Počevši s malom trgovinom koja je prodavala uvezene olovke, satove i najlonske čarape, s vremenom je proširio proizvode na namještaj 1948.

Namještaj će na kraju postati vodeći proizvod firme, ali cijena olovaka je na kraju stvorila IKEA-inu kulturu pristupačnosti.

Ingvar Kamprad

Kamprad je primijetio veliku razliku između veleprodajnih i maloprodajnih cijena olovaka na tržištu. Primijetio je da je, iako je proizvodnja olovaka bila jeftina, spora distribucija proizvoda bila je ključni razlog za razliku u cijeni.

To se na kraju proširilo na sva područja poslovnog modela kompanije. IKEA-ina ključna inovacija bilo je ravno pakiranje namještaja kako bi se moglo jeftino skladištiti i transportirati, čime su se smanjili ukupni troškovi.

Danas, s više od 482 lokacije širom svijeta, IKEA je jedan od najvećih trgovaca namještajem na malo na svijetu. U 2023. godini ostvarila je prihod od više od 29 milijardi eura.

Ovaj uspjeh, međutim, nije puno promijenio za osnivača firme tokom njegovog života. Kamprad je nastavio živjeti skromnim životom, kupovao je odjeću na buvljacima, jeftino se šišao i vozio stari Volvo. Letio je ekonomskom klasom i koristio hotele srednje kategorije.

Procijenjeno je da je imao bogatstvo od 58,7 milijardi dolara u trenutku kada je preminuo. Međutim, njegova štedljivost i danas živi u IKEA-inoj složenoj vlasničkoj strukturi.

Bez nasljedstva

Decenijama prije nego što je preminuo, Kamprad je vlasništvo nad markom IKEA stavio u složenu mrežu fondacija i holding kompanija. Ova imovina nije proslijeđena njegovim nasljednicima.

Umjesto toga, Fondacija Stichting Ingka, nizozemski subjekt s navedenom svrhom doniranja u dobrotvorne svrhe i “podržavanja inovacija” u dizajnu, kontrolira većinu IKEA trgovina.

Osim toga, Interogo Foundation sa sjedištem u Lihtenštajnu drži prava na zaštitni znak i kontrolira globalne franšize putem podružnice. Ovom fondacijom upravlja vijeće u kojem članovi porodice Kamprad imaju manjinsku kontrolu.

Nasljednici također kontroliraju Ikano Group, holding kompaniju za finansije, nekretnine, proizvodnju i poslovnu imovinu koja je procijenjena na 10 milijardi dolara u 2016. godini.

Jednostavno rečeno, Kampradovi nasljednici zadržali su nešto bogatstva i kontrole, ali čini se da se većina njegovog bogatstva drži u dobrotvornim fondovima. Ova komplicirana struktura navodno je rezultat njegove želje da očuva IKEA-inu jedinstvenu kulturu i osigura njen opstanak na duge staze.