Crna Gora zabranila prodavnicama rad nedjeljom i praznicima

0

Vlada Crne Gore odlučila je da prodavnice više neće raditi nedjeljom i praznicima, što će obradovati skoro 40.000 radnika angažovanih u sektoru trgovine.

Premijer Duško Marković je poručio da je ovaj koncept dobar.

“Moramo politiku da socijalizujemo i činimo je humanom. Trka za novcem i profitom uništila je mnoge naše vrijednosti”, kazao je premijer, prenio je crnogorski portal CdM.

Vlada je usvojila izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima.

Ovo zakonsko rješenje podržali su i predstavnici najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, a neke trgovine su već samoinicijativno uvele neradnu nedjelju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, u sektoru trgovine nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom. Objekti neophodni za nesmetano funkcionisanje društva izuzeti su od ovog pravila.

Donošenje ovog Zakona ima za cilj unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori. Na ovaj način, kako dodaju u Ministarstvu ekonomije, utiču pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

“Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedjeljom, uvođenjem neradne nedjelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom na to da će se oni preliti na ostale dane”, navode u Ministarstvu.