Coca-Cola neće izbaciti plastične flaše

0

Coca-Cola neće izbaciti iz upotrebe plastične flaše za jednokratnu upotrebu jer ih kupci još žele, rekla je za BBC direktorica za održivost ove kompanije.

– Kupci ih vole jer se zatvaraju i lagane su – rekla je Bea Perez.

Ova kompanija, inače jedan od najvećih proizvođača plastičnog otpada, obavezala se da će reciklirati onoliko plastičnih boca koliko iskoristi do 2030. godine.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine tvrde da brojne flašice Coca-Cole neće biti prikupljene i da će završiti na deponiji.

Ovaj gigant prozvede oko tri miliona tona plastične ambalaže godišnje – ili 200.000 flaša u minutu.

Utvrđeno je da je Coca-Cola brend koji najviše zagađuje u globalnoj reviziji plastičnog otpada koju je 2019. sprovela organizacija Oslobađanje od plastike (Break Free from Plastic).

Tvrde da će biti dio rješenje

Međutim, u obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Perez je rekla da ova kompanija sada prepoznala da mora da bude „dio rješenja“, prenio je Investitor.me.

Coca-Cola se obavezala da će koristiti najmanje 50 posto recikliranog materijala u ambalaži do 2030. Takođe je sklopila partnerstva sa nevladinim organizacijama širom svijeta kako bi pomogla da se poboljša sistem prikupljanja, prenose agencije.

Međutim, Perez je rekla da firma neće izbaciti plastiku iz upotrebe u potpunosti, kao što su neki aktivisti željeli, rekavši da bi to moglo da podijeli kupce i da utiče na prodaju.

Rekla je i da korištenje ambalaže od aluminijuma ili stakla može povećati karbonski otisak ove kompanije.

­- Kompanija neće biti imati posla ako ne udovoljavamo željama potrošača. Dakle, kako mijenjamo infrastrukturu za flaširanje, prelazimo u reciklažu i inovacije, moramo da pokažemo potrošaču i kakve su mogućnosti. One će se promijeniti sa nama – rekla je ona.