Cijene struje privredi će rasti

0

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević dostavio je danas federalnom premijeru i ministru energije, rudarstva i industrije model korekcija cijena za industriju u kojem je okvirno predstavljeno kako bi se cijene trebale mijenjati u narednom periodu.

Kako je kazao Jašarević, model još nije završen, a on podrazumijeva minimalno moguće povećanje cijena električne energije privredi.

– Veoma je bitno da o cijenama energije za industriju koje su na tržištu ne govorimo kao o odluci Elektroprivrede za povećanje cijena, nego kao o velikoj promjeni cijena energije na tržištu električne energije. Naša zemlja je odlučila da otvori tržište i vrlo će teško naći model da se to poskupljenje može držati u razumnim granicama. Nama je važno da Vlada FBiH podrži da ne dođe do ogromnog rasta cijena struje za industriju, ali model je nov, na njemu treba još raditi i očekujem da će on do kraja sedmice biti objelodanjen, kazao je Jašarević, te dodao kako će cijena koju ponude biti puno povoljnija od cijena drugih ponuđača na tržištu, piše Oslobođenje.

Ako sve prođe kako treba, kaže, do sredine januara bi model trebao da zaživi, ali sve zavisi od toga hoće li se od jednog koraka to sve moći napraviti ili će trebati više koraka.

– Bitno je da je model u skladu sa zakonima ove zemlje, da je tržište otvoreno i da nastojimo doći do najmanjeg mogućeg poskupljenja, kazao je.

PROČITAJTE JOŠ – Poslodavci Vladi i EPBiH: Ispunite obećanja i ne povećavajte cijenu električne energije