Cijene plina u Evropi porasle više od pet posto

0

Cijene plina u Evropi rastu više od pet posto, pokazuju podaci s berze ICE. Na otvaranju trgovanja terminski ugovori za decembar na nizozemskom čvorištu TTF-u (najlikvidnijem europskom čvorištu) prodavali su se po 821.6 dolara za hiljadu kubičnih metara, a zatim su pali na gotovo 810 dolara, ali su potom ponovno porasli.

Maksimum na startu trgovačke sesije iznosio je 853.5 dolara, a do 8:20 cijena je dosegnula 831.2 dolara – 5.6 posto više od prethodnog dana.

Jučer je pak cijena plina prvi put od sredine septembra pala na 740 dolara, zatim je porasla na 890 dolara i do kraja trgovanja održala se na 816.8 dolara. Prosječna cijena bila je 787 dolara za tisuću kubičnih metara.

Evropsko tržište plina vrije već nekoliko mjeseci. Još početkom avgusta terminski ugovori su trgovani po 515 dolara za hiljadu kubičnih metara, ali su do kraja rujna više nego udvostručili cijenu, a 6. oktobra skočili su na povijesni maksimum od 1937 dolara. Nakon toga uslijedio je pad, no cijene su i dalje visoke, prenosi Avaz.