Cijene nafte porasle treću sedmicu zaredom

0

Na svjetskim su tržištima cijene nafte znatno porasle i prošle sedmice, treće zaredom, jer se nakon napretka u razvoju cjepiva protiv koronavirusa trgovci nadaju jačanju potražnje za ‘crnim zlatom’, no daljnje širenje tog virusa ograničilo je rast cijena.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 5,1 posto, na 44,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,7 posto, na 42,42 dolara.

Rast cijena ponajviše se zahvaljuje pozitivnim vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa od strane američkih kompanija Pfizera i Moderne.

Trgovci se nadaju da će se s učinkovitim cjepivom situacija u globalnoj ekonomiji uskoro normalizirati, što bi pozitivno uticalo na potražnju za naftom.

Podršku cijenama nafte pružaju i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođena Rusijom odgoditi planirano povećanje proizvodnje.

Podršku cijenama nafte pružile su i vijesti da bi demokratski i republikanski zastupnici u američkom Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovore o novom paketu poticajnih mjera, koje bi trebale potaknuti daljnji oporavak najveće svjetske ekonomije, a time i potražnje za naftom.

S druge strane, rast cijena je ograničen zbog nastavka rekordno brzog rasta broja novozaraženih koronavirusom u mnogim saveznim državama SAD-a i Evropi.

Zbog toga mnoge države zaoštravaju restriktivne mjere, što će usporiti oporavak najvećih svjetskih ekonomija.

U petak je, pak, podršku cijenama pružio izvještaj kompanije Baker Hughes da je prošle sedmice u SAD-u broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenja smanjen prvi put u posljednjih 10 sedmica, i to za dva, na ukupno 310 postrojenja.

Hina