Cijene nafte u prvom kvartalu skočile 30 odsto

0

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, četvrte zaredom, pa su u cijelom prvom tromjesečju skočile oko 30 odsto, što je posljedica smanjenja proizvodnje OPEC-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,6 posto, na 68,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,8 posto, na 60,15 dolara.

Zahvaljujući tome, na londonskom je tržištu u proteklom tromjesečju cijena ′crnog zlata′ porasla oko 27, a na američkom tržištu oko 32 posto, pa se kreću na najvišim nivoima u posljednja četiri mjeseca.

To je najveći kvartalni skok cijena nafte od drugog tromjesečja 2009. godine, kada su skočile oko 40 odsto, javlja SEEbiz.

Cijene nafte potiče smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije, koje se pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

“Smanjena proizvodnja grupe proizvođača OPEC-a glavni je razlog dramatičnog oporavka cijena, nakon 38-postotnog pada u posljednjem tromjesečju prošle godine”, kaže Ole Hansen iz Saxo banke.

Cijene nafte rastu i zbog sankcija SAD-a na naftni sektor Irana i Venezuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Pritom su ulagači zanemarili prošlosedmičnu poruku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa OPEC-u da poveća proizvodnju kako bi zaustavio rast cijena.

“Činilo se u novembru da OPEC i ponajprije Saudijska Arabija udovoljavaju zahtjevima predsjednika Trumpa da povećaju proizvodnju nafte, ali sada su veće šanse da će se oglušiti na njegove tweetove“ , napisali su analitičari Commerbanka u bilješci klijentima.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, čime bi se prekinuo carinski rat koji je lani negativno uticao na dvije najveće svjetske ekonomije.

S druge strane, rast cijena nafte upitan je zbog usporavanja rasta globalne pr

Hina