Cijene nafte skliznule ispod 61 USD

0

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 61 USD, jer su obnovljeni strahovi od slabljenja ekonomije nadjačali optimizam zbog stišavanja verbalnih iskri u trgovinskom sukobu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,8 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 77 centi nižoj cijeni, od 55,94 USD.

Tržišta su prethodnih dana ohrabrili pomirljiviji tonovi iz Vašingtona i Pekinga u trgovinskom sporu koji je ozbiljno poljuljao globalnu ekonomiju i tržišta, prenijele su agencije.

SAD i Kina su u petak nagovijestile da će nastaviti trgovinske razgovore, neposredno uoči stupanja na snagu novog kruga američkih carina početkom septembra.

Njihov sukob i dalje izaziva strah zbog posljedica po ekonomiju, a time i potražnju za energentima.

“Rast cijena ne može se uzeti zdravo za gotovo. Strah od recesije baca sjenku na raspoloženje na tržištu i cijene nafte vjerovatno će i dalje pratiti ritam američko-kineske trgovinske sage”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će cijena barela u Londonu ove godine u prosjeku iznositi 65,02 USD, najmanje u prethodnih više od 16 mjeseci.

Procjenu objašnjavaju smanjenjem globalne potražnje zbog usporavanja ekonomije i trgovinskih sukoba.

Značajniji pad cijena zakočilo je i približavanje uragana Doriana Floridi. Strahuje se da će zbog oluje američki proizvođači u Meksičkom zalivu ovog vikenda biti prisiljeni da zatvore proizvodnju u toj regiji.

Uragan bi trebalo da ojača u nedjelju, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 60,24 USD, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.