Cijene nafte prošle sedmice blago pale

0

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago pale, nakon znatnih oscilacija zbog eskalacije krize u Crvenom moru, ali i zbog neočekivanog smanjenja cijena Saudijske Arabije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,5 posto, na 78,29 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 72,68 dolara.

Na početku prošle sedmice cijene su osjetno pale jer je Saudijska Arabija iznenadila tržišta spuštanjem cijene azijskim kupcima na najniži nivo u nešto više od dvije godine.

Analitičari nagađaju da Rijad nastoji sačuvati tržišni udio nakon spora sa skupinom zemalja u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) oko smanjivanja proizvodnje kvota.

Angola je krajem prošle godine istupila iz OPEC-a i povećala proizvodnju, uz bok Nigeriji i Iraku, pokazalo je istraživanje Reutersa.

U prva tri mjeseca 2024. Saudijska Arabija i Rusija odlučile su smanjivati opskrbu za dodatnih oko 700 hiljada barela dnevno kako bi je prilagodile smanjenoj potražnji zbog usporavanja ekonomskog rasta i tako stabilizirale cijene. (Hina)