Cijene nafte pale, proizvodnja u SAD-u nadomak rekorda

0

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima zbog naznaka slabljenja potražnje, dok se s druge strane proizvodnja nafte u SAD-u približila dosad nezabilježenoj razini od 12 milijuna barela dnevno. 

Na londonskom tržištu je cijena barela u jutarnjoj trgovini pala 37 centi u odnosu na dan ranije, na 60,95 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po 39 centa nižoj cijeni, 51,92 dolara. Američka proizvodnja sirove nafte dosegnula je prošloga tjedna rekordnih 11,9 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu. Od siječnja prošle godine proizvodnja je u SAD-u skočila za 2,4 milijuna barela dnevno, što na tržištima izazva strah u vezi prekomjerne ponude na tržištima.

Službeni podaci američke vlade pokazuju da su zalihe benzina u prošlom tjednu porasle za 7,5 milijuna barela, daleko iznad prosječne prognoze analitičara u Reutersovom istraživanju koji su očekivali rast za 2,8 milijuna barela. Tako su zalihe benzina dosegnule 255,6 milijuna barela, najvišu tjednu razinu od veljače 2017. godine.

„U SAD-u je došlo do velikog povećanja zaliha benzina, a to je potaknulo bojazni od slabljenja potražnje u toj zemlji”, navode u svojim bilješkama analitičari banke ANZ.

Zalihe derivata, koje uključuju dizel i lož ulje, porasle su za tri milijuna barela, dok su analitičari su očekivali povećanje od 1,6 milijuna barela, pokazuju službeni američki podaci.
Kako se povećava američka proizvodnja sirove nafte, raste i izvoz iz SAD-a, pa je do kraja prošle godine izvoz dosegnuo rekordnih 3,2 milijuna barela dnevno.

“Izvoz sirove nafte iz SAD-a snažno se povećao tijekom posljednjih nekoliko godina, a očekuje se i nastavak takvog trenda”, pišu analitičari brokerske kuće Banchero Costa. Norbert Ruecker iz švicarskog Julius Baera procjenjuje:

“Sjedinjene Države se kreću prema energetskoj neovisnosti i na putu su da u sljedećoj godini postanu veći izvoznik nego uvoznik, zahvaljujući povećanju proizvodnje iz škriljaca”. Skok američke proizvodnje dolazi u vrijeme kada rastu zabrinutosti zbog mogućeg slabljenja potražnje za naftom uslijed usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

U nastojanjima da zaustave rast ponude, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri izvan grupe, ponajviše Rusija, smanjuju proizvodnju. To je spriječilo daljnji pad cijena sirove nafte, unatoč slabljenju potražnje i povećanju proizvodnje u SAD-u. U odvojenom izvješću, OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 59,52 dolara, što znači da je porasla 28 centi u odnosu na prethodni dan. 

Hina