Cijene nafte pale ispod 81 dolar

0

Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod 81 dolar, signalizirajući sumnjičavost trgovaca prema procjeni vodećih proizvođača da bi oporavak potražnje trebao osigurati uslove za postepeno povećanje opskrbe u idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u avgustu bila niža za 42 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 80,69 dolara. U gotovo istom je iznosu na američkom tržištu poskupio barel s rokom isporuke u julu, kliznuvši na 76.54 dolara, prenosi Hina.

Trgovci su se na početku sedmice usredotočili na redovni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o proizvodnoj politici.

OPEC+ ograničava opskrbu od kraja 2022., za ukupno 5,86 miliona barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje.

U nedjelju su produžili za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3,66 miliona barela dnevno.

Preostala 2,2 miliona barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja septembra, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja septembra iduće godine.

– Čekamo sniženje kamatnih stopa i bolju putanju ekonomskog rasta… koja bi trebala zamijeniti raspršene džepove – rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Grupa očekuje da će potražnja za njenom naftom u drugoj polovini godine u prosjeku iznositi 43,65 miliona barela dnevno.