Cijene nafte na najvišem nivou u gotovo tri mjeseca

0

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle više od 1 posto, dosegnuvši najviše nivoe u gotovo tri mjeseca, što se zahvaljuje dogovoru SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, kao i ishodu parlamentarnih izbora u Britaniji.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,3 posto, na 65,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 60,07 dolara.

Rast cijena nafte drugu sedmicu zaredom zahvaljuju se dogovoru SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, čime je izbjegnuto uvođenje dodatnih američkih carina na kineski uvoz, koje su trebale stupiti na snagu 15. decembra.

U petak su predsjednik SAD-a Donald Trump i kineski dužnosnici objavili da su dogovorili prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Trgovinski rat, koji traje već 18 mjeseci, kočio je rast cijena nafte jer je izazvao usporavanje rasta globalne ekonomije a time i potražnje za naftom.

Uteg cijenama nafte predstavljala je i neizvjesnost oko brexita. No, situaciju u Britaniji donekle su razjasnili prošlosedmičniparlamentarni izbori na kojima je vladajuća konzervativna stranka osvojila veliku većinu glasova, što novoj vladi daje mandat za izvođenje zemlje iz Evropske unije.

Podršku cijenama pruža i nedavni dogovor OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljnjem smanjenju proizvodnje kako bi spriječili preveliku ponudu u uvjetima usporavanja rasta globalne ekonomije i potražnje za naftom, prenosi agencija Hina.