Cijene nafte blago pale nakon sedam sedmica rasta

0

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago pale, prvi put nakon sedam sedmica rasta, jer je pojava novog soja koronavirusa u Britaniji izazvala zabrinutosti zbog mogućeg slabljenja potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice pala 2 posto, na 51,29 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 48,23 dolara.

Cijene nafte neprestano su rasle od kada su objavljene vijesti o razvoju prvog cjepiva protiv koronavirusa, što je potaknulo nadu da će se uskoro ekonomske aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Tržište pod pritiskom novog soja koronavirusa

No, prošle sedmice je vijest o novom soju koronavirusa u Britaniji, koji se širi brže od dosadašnjeg, prekinula taj trend.

Ipak, kasnije se tržište smirilo, nakon poruka da je cjepivo protiv koronavirusa moguće brzo prilagoditi novom soju.

Cijene ovise o tempu oporavka ekonomije

U sprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniženivoe u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaknulo oporavak ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Hina