Četiri sigurna znaka da je vrijeme da date otkaz

0

Napuštanje posla je velika odluka. No, ostati na poslu koji vas nigdje ne može dovesti, može imati trajni negativni uticaj na vašu karijeru.

“Od svih rasprava u našoj glavi, odlučivanje da li je vrijeme da odustanete jedna od najtežih”, navela je ekonomska novinarka i stručnjakinja za karijeru Suzi Velč.

Za CNBC je nabrojala četiri “sigurna znaka” koji će vas obavijestiti da je vrijeme da potražite izlaz:

1. Nema mjesta za rast

Smatrate li da ne postoji način da se pomaknete prema gore u vašoj trenutnoj firmi? Velč je navela da je to jedan od glavnih znakova da je vrijeme da krenemo dalje.

Možda ste u kompaniji, na primjer, gdje postoji neko iznad vas koji nikada neće napustiti organizaciju. Možda je to šefova kći ili sin. Možda je to radnik koji je superzvijezda. Nije važno.

“Činjenica je da se ne možete pomaknuti gore, ili možda čak postrani, jer se niko ne miče.”

Ako ne odete u tom slučaju, “nikada nećete rasti”, navela je Velč, prenosi Poslovni dnevnik.

2. Imate ugrađenu reputaciju

Još jedan dobar razlog za napuštanje je ono što Velč naziva “ugrađenom reputacijom”.

“Recimo da ste počeli da radite kao asistent. Neki ljudi vas nikada neće vidjeti kao bilo šta drugo. Ili ste možda bili dio projekta koji je propao. Neuspjeh se može držati za vas, čak i kad nijeste krivi”.

Bez obzira na to faktori poput ovih mogu za vas stvoriti lošu vibraciju “ne-promotivnog” ili “oštećenog proizvoda”. A kad se to dogodi, navela je Velč, “morate otići pronaći mjesto za novi početak.”

3. Niste uzbuđeni zbog svog posla

Ako osjećate da vas baš briga za proizvode ili usluge kompanije to je jasan znak da je vrijeme za otkaz.

“Život je kratak i dragocjen. Ne trošite 40 ili 50 sati sedmično kako biste unaprijeđivali nešto u što ne vjerujete”.

Umjesto toga, navela je Velč, “pronađite kompaniju koja vas čini ponosnim što možete reći – radim ovdje”.

4. Osjećate poziv da pokrenute vlastiti posao

Ako razmišljate ujutro, u podne i naveče o pokretanju vlastitog posla onda je vjerovatno vrijeme da napustite kompaniju. Ali, napomenula je Velč, prije nego što pokrenute otkazni rok od dvije sedmice, morate biti sigurni da ste spremni za preduzetništvo.

Treba zapamtiti da želja da se bude vlastiti šef neće proći bez odlične poslovne ideje. Ako je imate, idite i izgradite je. Ako je nemate, pričekajte s otkazom dok je ne dobijete.

Velč je naglasila da “nijedan posao nije savršen i svi imamo periode kada razmišljamo o odlasku”. Ali ne skačite na prvu, bez da potražite spomenute znakove i utvrdite da postoji barem jedan.