Bura u Srbiji: Trumpov zet kupuje zgradu koju je NATO srušio

0

Jared Kushner, zet i savjetnik bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući u subotu je potvrdio informaciju o planiranom ulaganju u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji, nakon što su pojedinosti projekta objavljene u članku New York Timesa, a otkrio ih je i jedan srbijanski zastupnik.

– Drago mi je što mogu podijeliti koncepte za razvoj projekata koje smo izradili za albansku obalu i središte Beograda – napisao je na X-u Kushner.

Četiri objavljene fotografije prikazuju arhitektonski koncept budućih kompleksa nekretnina u glavnome gradu Srbije i na albanskoj obali.

Srbijanski parlamentarni zastupnik, ekološki i politički aktivist Aleksandar Jovanović u srijedu je rekao da je srbijanska vlada zadužila ministra graditeljstva Gorana Vesića da potpiše “memorandum o razumijevanju” s dvjema firmama koje su, po njegovim riječima, povezane s porodicom Donalda Trumpa. Ministar je kazao i da to nije tajna, no da dokument još nije potpisan.

U Srbiji je ta tema osjetljiva s obzirom na to da je riječ o prodaji investitorima zgrade glavnog staba jugoslavenske vojske, nekoliko puta bombardirane 1999. u doba NATO-ove zračne kampanje, koju su predvodile Sjedinjene Države.

Napadi su pokrenuti da bi što prije završio rat na Kosovu. Kako tvrdi Jovanović, koji je o projektu progovorio desetak dana prije obilježavanja 25. godišnjice NATO-ovog napada, srbijanska bi vlada trebala ustupiti zgradu i zemljište na rok od 99 godina i bez naknade.

Sjedište glavnog staba nikada nije obnovljeno. Zgradu razorenu bombardiranjem i izgrađenu 1965. srbijanska vlada je 2005. proglasila zaštićenim “kulturnim dobrom”.

Kako piše New York Times ondje je u planu izgradnja luksuznog hotela, muzeja i 1.500 stanova.

Kada je posrijedi investicija u Albaniji, riječ je o projektu, u sklopu kojega bi se, kako tvrdi isti izvor, otok Sazan pretvorio u luksuznu turističku destinaciju. Smješten na ulazu u Vlorski zaljev otok je bio tajna vojna baza komunističke Albanije (1945.-1990.).

Albansko ministarstvo turizma u subotu je potvrdilo informaciju po kojoj su investitori pokazali interes za turistički projekt na Sazanu i o tomu obavijestili Agenciju za ulaganja i razvoj. Isti izvor je kazao da “prije nego što se donese odluka projekt mora proći kroz više faza razmatranja”, prenio je SEEbiz.