Britanci trljaju ruke: Najveći rast plata za 11 godina

0

Britansko tržište rada pokazalo je neočekivanu snagu u drugom kvartalu, što je u oštroj suprotnosti sa prošlonedjeljnim podacima koji su ukazali na pad domaće privrede u istom periodu.

Ukupan rast prosječnih zarada u Britaniji, uključujući bonuse, iznosio je 3,7 odsto u tri mjeseca zaključno sa junom u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

To je najveća stopa rasta od juna 2008. godine i skok u odnosu na majski rast od 3,5 procenata, prenosi Reuters, i dodaje da su najnoviji podaci u skladu sa prognozama ekonomista koji su učestvovali u anketi britanske agencije.

Kada se izuzmu bonusi, tempo rasta plata je ubrzao na 3,9 odsto sa 3,6 procenata, saopštila je britanska Nacionalna kancelarija za statistiku.

Britansko tržište rada je jedina “svijetla tačka” za nacionalnu ekonomiju od glasanja o Brexitu u junu 2016. godine, jer se poslodavci prije odlučuju na zapošljavanje novih radnika koje kasnije mogu da otpuste, umjesto da se dugoročno obavežu na investicije, tvrde ekonomisti. (Tanjug)