Bosanski biznismen poznat kao “namoćniji Slavonac” u investiciji od 46 miliona eura

0

Završena su dva velika projekata Žito grupe, ukupne vrijednosti 46 miliona eura – specijalna bolnica i hotel u Čepinu u Slavoniji, javili su danas hrvatski mediji.

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe koji je osigurao finansiranje, time ulazi u zdravstveni biznis.

BiznisInfo.ba podsjeća da se 62-godišnji Marko Pipunić smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom.

Detalji velikog projekta u Slavoniji

Privatna specijalna bolnica na 6.500 kvadratnih metara planirana je kao internacionalni medicinski centar s vodećim stručnjacima plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije te urologije, oftalmologije, ortopedije i drugih djelatnosti.

Zapošljavat će stotinu dominantno zdravstvenih djelatnika. Na čelu bolnice će biti Milomir Ninković, svjetski stručnjak u području plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Hotel smještajnog kapaciteta od 61 jedinice, 4 zvjezdice, bit će posebno prepoznatljiv po wellness prostoru veličine 1.500 četvornih metara.

Pipunić je prvi milion zaradio s 29 godina

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 miliona eura, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi.

Trenutno je vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi i stočne hrane. Grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji.

Svoj prvi značajniji kapital stekao je još prije rata. Tada je živio u rodnoj Modriči u Bosanskoj Posavini. Kratko vrijeme radio je kao referent prodaje rezervnih dijelova, a onda je 1990. s puncem otvorio privatnu firmu koja se bavila trgovinom.

– U dvije godine napravili smo ogroman skok jer smo od minimalne plate zarađivali ogroman novac. Tada je to bio neki drugi model, zatvoreno i kontrolirano tržište, bez tržišne ekonomije, što bi značilo – snađi se – ispričao je Pipunić za časopis Poduzetnik prije nekoliko godina.

S porodicom je 1992. izbjegao u Osijek. Iste godine osnovao je firmu Žito. Od tada je biznis samo rastao. Gotovo sve firme kupio je ili iz stečaja ili u predstečaju.

Pipunića mediji vole nazivati “kraljem žita”, “kraljem pršuta” ili “najmoćnijim Slavoncem”. 

Prvi milion (tadašnjih njemačkih maraka) zaradio je s 29 godina. Godine 2016. proglašen je osobom godine u BiH.