“Boksit” otvorio pogone vrijedne 3,3 miliona KM

0

U Milićima je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju industrijskog postrojenja za sušenje i mljevenje hidrata i glinice, u koji će biti uloženo oko 4.500.000 KM, najvećim dijelom sredstava ove kompanije, uz očekivani godišnji prihod od 20 miliona KM.

Kamen temeljac postavili su predsjednik Kompanije “Boksit” Rajko Dukić i izvršni direktor “Boksitovog” sektora “Rudarstvo” Dragan Simić. 

“Čekali smo skoro 60 godina da se, na bazi rude boksita koju proizvodimo, napravi prvo indistrijsko postrojenje. Ova fabrika biće realizovana u dvije etape, s tim što će prva biti završena najkasnije za šest, a druga za devet mjeseci. Prva etapa predviđa da se suši i melje hidrat, kao i metalurška glinica, godišnjeg kapaciteta od 30 hiljada tona”, kazao je Dukić. 

Prema njegovim riječima, nabavka kompletne opreme, koja se već koristi i u zvorničkoj “Alumini”, ugovorena je sa poznatim kineskim proizvođačem. 

Dukić je naveo da je u drugoj etapi predviđena kupovina specijalnog mlina iz Italije kojim bi se mljela metalurška i visokokalcinisana glinica krupnoće od dva do sedam mikrona, uz godišnji kapacitet od pet hiljada tona. 

On je naveo da je ukupna površina poslovnog prostora, industrijskog pogona i magacina 1.200 metara kvadratnih, a da je “kompletna projektovana u režiji Kompanije “Boksit”, koja će biti i izvođač radova”. 

“S obzirom na to da je riječ o proizvodima koji su traženi na svjetskom tržištu jer imaju primjenu u različitim granama proizvodnje, može se očekivati da neće biti problema da se, prije svega, prodajnom mrežom “Alumine”, plasiraju i ovi proizvodi”, rekao je Dukić i dodao da je planirani godišnji prihod, za pun proizvodni kapacitet fabrike, oko 20 miliona KM, a biće zaposleno oko 15 radnika. 

Dukić i izvršni direktor “Boksitovog” sektora “Fabrika namještaja i masivnih ploča” Branko Marković danas su presijecanjem trake svečano pustili u pogon sušaru, perionicu, kotlovnicu i pogon za proizvodnju peleta, u koju je kompanija uložila oko dva miliona KM. 

Marković je u obraćanju nakon ovog čina rekao da će ova investicija omogućiti povećanje kapaciteta fabrike u primarnoj proizvodnji i proizvodnju kvalitetnije robe uz manju potrošnju energije. 

“Sa novim investicijama u Fabrici namještaja i masivnih ploča u potpunosti je zaokružen tehnološko proizvodni proces od primarne prerade do primarne proizvodnje namještaja”, rekao je Marković i dodao da kompletnu proizvodnju fabrika izvozi na zapadno-evropsko tržište, prvenstveno u NJemačku i Austriju. 

Marković je naveo da fabrika trenutno zapošljava 140 radnika, a da će, s obzirom na planirano povećanje proizvodnje, biti potrebno još zaposlenih. 

Presijecanjem trake svečano je danas otvorena i hladnjača za smještaj konzumnih jaja u “Boksitovom” sektoru “Proizvodnja hrane”, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo gotovo 1.300.000 KM. 

Izvršni direktor u Kompaniji “Boksit” Gordana Zarić rekla je da se, kada je riječ o tehnološkom procesu, sa sigurnošću može tvrditi da je “Boksit”, višegodišnjim ulaganjem u nabavku najsavremenije opreme, zajedno sa preduzećem “Mileks”, koji je ravnopravan suvlasnik, zaokružio proizvodni proces, od proizvodnje hrane, do proizvodnje konzumnih jaja. 

“Danas smo u svakom pogledu, kada je riječ o proizvodnji konzumnih jaja, regionalni lider, pa i šire. Naša mjesečna proizvodnja je 5,5 miliona komada konzumnih jaja, a do kraja oktobra biće podignuta na 7,5 miliona. Jedina karika koja je nedostajala na kraju, u lancu proizvodnje, jeste savremeno skladište, odnosno hladnjača, koje danas otvaramo”, rekla je Zarićeva.