Biznismen za preuzimanje bh. giganta namjenske industrije nudi 14,5 miliona KM

0

Firma TAK d.o.o. Sarajevo objavila je danas zvaničnu ponudu za preuzimanje goraždanske kompanije Pobjeda Technology Goražde (PTG), jednog od giganata namjenske industrije BiH.

Ranije dasnas BiznisInfo.ba je izvijestio da je Komisija za vrijednosne papire FBiH odobrila prošle sedmice TAK-u objavljivanje ponude za preuzimanje PTG-a.

TAK je sada vlasnik manjinskog paketa dionica od oko 27,5 posto udjela u PTG-u. Vlasnik firme TAK je Hamid Pršeš. TAK je svoj udio u PTG-u stekao krajem prošle godine. Tada je oko 50 posto dionica prodala kompanija Grasso Holding iz Sjedinjenih Američkih Država u poslu teškom oko 10 miliona KM.

Šta se navodi u ponudi

Prema danas objavljenoj ponudi, TAK je zainteresaovan za sve preostale dionice, odnosno nudi otkup 48.053 dionica ili 72,5 posto svih dionica PTG-a, koje sada nisu u njegovom vlasništvu, izvještava BiznisInfo.ba.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 302 KM, što predstavlja 367,40 posto od nominalne vrijednosti dionica. To, ujedno, odgovara trenutnoj tržnišnoj vrijednosti dionice PTG-a na Sarajevskoj berzi.

To znači da, ako bi svi dioničari pristali prodati svoje dionice, Pršeš bi po ovoj ponudi morao iskeširati 14,5 miliona KM, čime bi postao 100 postotni vlasnik goraždanske firme. Rok važenja Ponude za preuzimanje je 28 dana.

Pršeš djeluje zajedno s Okovićem

Podsjetimo, kako smo jutros objavili, iz rješenja Komisije se također vidi da TAK u preuzimanju PTG-a djeluje zajedno sa firmom Okac d.o.o. Goražde i Halilom Okovićem.

Okac ima oko 20 posto dionica u PTG-u, a Oković još oko 5 posto. Oković i Okac su svoje dionice PTG-a stekli kada i Pršeš. Oković je vlasnik firme Okac i jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Goraždu.

PTG se bavi proizvodnju sportske, lovačke i privredne municije. O kako velikoj akviziciji se radi govori podatak da je PTG prošle godine imao ukupne prihode od oko 61 milion KM, što ovu kopaniju svrstava u jednog od lidera namjenske industrije Bosne i Hercegovine.

Pršeš i Okac lično su povezani sa još jednom goraždanskom firmom iz oblasti namjenske industrije. Riječ je o firmi – Unis Ginex.

Ginex je jedna od vodećih domaćih kompanija u ovoj oblasti, a Vlada Federacije u njoj ima 51 posto udjela. No, Oković je drugi najveći dioničar. On ima 14,5 posto dionica u Ginexu i još oko 7,7 posto preko svoje firme Okac. Hamid Pršeš ima oko 4 posto vlasništva u Ginexu a član je i Nadzornog odbora kompanije.

Njih dvojicu spaja i vlasništvo u Privrednoj banci Sarajevo, u kojoj je Pršeš najveći pojedinačni dioničar sa udjelom od 14,3 posto. Oković ima oko 11 posto udjela, ali još skoro sedam posto preko firme Okac. Oković je vlasnik ili suvlasnik još nekih kompanija.