Otkrivamo ko stoji iza preuzimanja jednog od najvećih bh. proizvođača municije

0

Komisija za vrijednosne papire FBiH odobrila je prošle sedmice firmi TAK Sarajevo objavljivanje ponude za preuzimanje društva Pobjeda Technology Goražde (PTG) d.d., saznaje BiznisInfo.ba.

TAK je sada vlasnik manjinskog paketa dionica od oko 27 posto udjela u PTG-u, a ranije je najavio interes za preuzimanjem proizvođača municije. Vlasnik firme TAK je Hamid Pršeš.

TAK je svoj udio u PTG-u stekao krajem prošle godine. Tada je oko 50 posto dionica prodala kompanija Grasso Holding iz Sjedinjenih Američkih Država u poslu teškom oko 10 miliona KM.

No, ono što se također vidi iz rješenja Komisije jeste da TAK u preuzimanju PTG-a djeluje zajedno sa firmom Okac d.o.o. Goražde i Halilom Okovićem.

Okac ima oko 20 posto dionica u PTG-u, a Oković još oko 5 posto. Oković i Okac su svoje dionice PTG-a stekli kada i Pršeš. Oković je vlasnik firme Okac i jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Goraždu.

PTG se bavi proizvodnju sportske, lovačke i privredne municije. O kako velikoj akviziciji se radi govori podatak da je PTG prošle godine imao ukupne prihode od oko 61 milion KM, što ovu kopaniju svrstava u jednog od lidera namjenske industrije Bosne i Hercegovine.

Dobro uvezani biznisimeni

Zanimljivo je da su Pršeš i Okac lično povezani sa još jednom goraždanskom firmom iz oblasti namjenske industrije. Riječ je o firmi – Unis Ginex.

Ginex je jedna od vodećih domaćih kompanija u ovoj oblasti, a Vlada Federacije u njoj ima 51 posto udjela. No, Oković je drugi najveći dioničar. On ima 14,5 posto dionica u Ginexu i još oko 7,7 posto preko svoje firme Okac. Hamid Pršeš ima oko 4 posto vlasništva u Ginexu a član je i Nadzornog odbora kompanije.

Njih dvojicu spaja i vlasništvo u Privrednoj banci Sarajevo, u kojoj je Pršeš najveći pojedinačni dioničar sa udjelom od 14,3 posto. Oković ima oko 11 posto udjela, ali još skoro sedam posto preko firme Okac.

Oković je vlasnik ili suvlasnik još nekih kompanija.