Bivši američki ministar želi da preuzme TikTok

0

Bivši ministar finansija SAD, Steven Mnuchin, sastavlja grupu investitora koji žele da kupe TikTok ako matična kompanija ByteDance bude prisiljena da proda aplikaciju. Mnuchin je to najavio tokom pojavljivanja na CNBC-jevom Squawk Boxu u četvrtak.

– Razumijem tehnologiju, to je sjajan posao, a ja ću okupiti grupu za kupovinu TikToka – rekao je.

Iako Mnuchin nije htio da imenuje s kim radi na potencijalnoj kupovini platforme, rekao je da uključuje kombinaciju različitih investitora izvan velikih tehnoloških kompanija.

– Mislim da ovo ne bi trebala kontrolisati niti jedna od velikih američkih tehnoloških kompanija. Mislim da bi tu moglo biti antimonopolskih problema i to bi trebalo biti nešto što je nezavisno kako bismo imali pravog konkurenta. Korisnici to vole, pa ne bi trebalo biti zatvoreno – naveo je.

U srijedu je Zastupnički dom velikom većinom izglasao prisilu ByteDancea da se oslobodi TikToka. Ako kompanija ne proda aplikaciju, trgovine aplikacijama poput Appleovog App Store i Googleovog Play Store će morati da prestanu da hostuju platformu ili će se suočiti s kaznama od čak 5000 dolara po korisniku aplikacije.

Senat bi trebao usvojiti sličan zakon, prenio je SEEbiz.

Mnuchin, koji je predsjedao Odborom za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama za vrijeme bivšeg predsjednika Trumpa, rekao je da su podaci koje aplikacija prikuplja, kao i činjenica da je u vlasništvu kineske kompanije, posebno problematični.

– Ovo ne bi trebalo da kontrolišu Kinezi. Problem je da ovo bude na svačijem telefonu. Kada imate ovu aplikaciju na svačijem telefonu, ona ima mogućnost prikupljanja jako puno podataka. Trebala bi biti u vlasništvu američkih kompanija. Nema šanse da bi Kinezi ikada dopustili američkoj kompaniji da posjeduje nešto poput ovoga u Kini – dodao je.

Mnuchinov zadatak neće biti lak. Tokom intervjua priznao je da bi aplikaciju trebalo ponovno izgraditi u SAD-u koristeći američku tehnologiju.