Bitcoin na novom rekordu: Vrijednost premašila 35.000 dolara

0

Vrijednost bitcoina skočila je danas na nov rekordan nivo svih vremena, nastavljajući pohod do neslućenih visina koji je krajem prošle godine pokrenula pomama investitora za kriptovalutama.

Cijena bitcoina je prekoračila prag od 35.000 američkih dolara na noćašnjem trgovanju u 2:11 po istočnoameričkom vremenu, prema podacima kompanije Coin Metrics, izveštava CNBC.

Novi rekord dolazi samo nekoliko dana nakon što je ova digitalna valuta pala za više od 10 posto, na 29.316 dolara.

Prošle godine, cijena bitcoina se gotovo učestvorostručila, dostižući nivo iznad 29.000 dolara.

Investiciona banka “JPMorgan” objavila je u ponedjeljak smjelu dugoročnu prognozu o ciljanoj cijeni bitcoina, tvrdeći da bi ova kriptovaluta mogla da se popne na čak 146.000 dolara, takmičeći se sa zlatom kao alternativnom“valutom.

Žuti plemeniti metal je također zabilježio značajan rast tokom 2020. godine, pri čemu je njegova cijena na spot tržištu povećana za oko 25 procenata.

Stratezi “JPMorgana” su, međutim, napomenuli da će bitcoin morati da postane znatno manje volatilan prije nego što bude mogao da konkuriše zlatu u smislu tržišne vrijednosti. Poznato je da cijena ove kriptovalute ima snažne oscilacije, prenio je Blic Biznis.