Bili u stečaju, sad cijela Evropa traži njihove proizvode

0

Samo za početnu proizvodnju izdvojeno je 12 miliona dok će do marta sve ukupno koštati 40 miliona KM

Cijevi iz derventske fabrike “Unis” svoje mjesto našle su i na slovačkom tržištu, a kako bi što prije proširili asortiman i samim tim odgovorili i što većem broju zahtjeva inostranih kupaca, čija pitanja gotovo svakodnevno stižu, radnici užurbano rade na proizvodnji novih alata.

Fabrika “Unis”, koju je prije godinu dana za 12,19 miliona maraka kupila kompanija “Fructa Trade”, sa radom je ponovo počela početkom novembra 2023. i do sada je na mjesečnom novu uspjela da proizvede 2.000 tona cijevi.

Vlasnik kompanije “Fructa Trade“ Dušan Reljić kazao je za “Glas Srpske” da je zadovoljan dinamikom razvoja “Unisa”, te da je plan da do kraja godine u rad puste i ostale kapacitete zahvaljujući kojima bi samo u jednoj smjeni mogli da proizvedu 4.000 tona mjesečno.

– Naše cijevi su uveliko prisutne na domaćem tržištu, kupci su trgovački lanci koje se bave prodajom metala. Tako da konačno mogu da kažem da je proizvodnja i prodaja zaživjela u dobroj mjeri. Ono što je najvažnije, “Unis”, koji je prije važio za jednu od najboljih firmi u Evropi, zadržao je stari kvalitet – kazao je Reljić.

Dodao je da je početkom ovog mjeseca “Unis” izvezao 100 tona cijevi za tržište Slovačke, čiji su kupci prezadovoljni kvalitetom robe.

– Pitanja iz inostranstva stalno stižu, ali ne možemo da odgovorimo svima, jer još radimo na usklađivanju standarda. Čim to završimo, robu ćemo slati u inostranstvo, jer već unaprijed imamo dogovorene aranžmane sa firmama iz Slovenije, Austrije, Slovačke i Hrvatske. Imamo čak i najavu iz Srbije da bismo mogli da učestvujemo u proizvodnji cijevi za novi projekat “Expo 2027”. Tu će trebati zahtjevne cijevi i dobar kvalitet, a mi to sigurno imamo – kazao je Reljić.

Dodao je da će se svaka uložena marka u ovu fabriku na kraju isplatiti.

– Neizvjesna situacija na tržištu nije nas pokolebala ni u jednom trenutku od ideje da u tom propalom preduzeću ponovo pokrenemo proizvodnju – rekao je Reljić.

On je podsjetio da je u obnovu mašina uloženo 1,5 miliona eura, te da je plan da ovo preduzeće u svojim pogonima, pored cijevi za posebnu namjenu, proizvodi i robu za građevinsku, industrijsku i drugu proizvodnju. Prema njegovim riječima, samo za početnu proizvodnju izdvojeno je 12 miliona dok će do marta sve ukupno koštati 40 miliona KM, da bi se moglo nesmetano raditi.

Što se tiče pomoći za pokretanje proizvodnje, ni lokalna ni entitetska vlast, kako kaže Reljić, nisu pokazale interesovanje da se uključe u ovu priču.

– Sve što je do sada uloženo bilo je od sredstava kompanije “Fructa Trade”, odnosno “Kort” marketa. Od Vlade RS i grada Derventa nismo dobili nijednu marku pomoći. Iz Gradske uprave Derventa niko nije kontaktirao s nama  – nezadovoljan je Reljić.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća tada je procijenjena na više od 40 miliona maraka. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je preduzeće otišlo u ruke kompanije “Fructa Trade”.

Dušan Reljić kaže da su proizvodnju otpočeli sa 35 radnika dok ih danas radi gotovo duplo više.

– S obzirom na to da u narednim mjesecima planiramo da u rad pustimo još dvije mašine i formiramo drugu smjenu, sigurno će nam trebati još najmanje 120 radnika, tako da svi koji su zainteresovani mogu da se jave u “Unis” – kazao je Reljić.