BiH traži da ispita Hernadija, mađarskog kralja nafte!

0

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je pravosuđu Mađarske zamolnicu da ispita Žolta Hernadija (Zsolt), predsjednika Uprave i generalnog direktora mađarske naftne kompanije MOL, jedne od najvećih u Evropi, a u vezi s nepravilnostima prilikom dokapitalizacije sarajevske firme „Energopetrol“ iz 2006. godine.

Ovu informaciju potvrdila je za Avaz Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS. Istragom rukovodi tužiteljica Sabina Sarajlija.

Hernadi i Tomislav Dragičević, bivši predsjednik Uprave INA-e, koja je skupa sa MOL-om dio konzorcija koji je 2006. dokapitalizirao „Energepotrol“, pod zvaničnom su istragom ove pravosudne bh. institucije, i to u svojstvu osumnjičenih.

Službeni izvještaj

Osim njih, pod istragom je i bivši menadžer MOL-a Zoltan Varadi (Varady), o čemu su prije nekoliko dana pisali i mediji u Hrvatskoj.

– Mogu potvrditi da se vrlo ozbiljno radi na ovom predmetu. Zatražili smo međunarodnu pravnu pomoć od Hrvatske, a sada i od Mađarske. Želimo da se ispitaju ove osobe na naše okolnosti i da nam se dostave službeni izvještaji sa saslušanja. Vidjet ćemo hoće li našu zamolnicu i uvažiti ili ćemo onda ići drugim putem – rekla nam je Burzić.

Hernadi je već ranije optuživan u aferi INA-MOL koja se u Hrvatskoj vodila protiv Ive Sanadera, bivšeg premijera Hrvatske, i to da je dao deset miliona eura mita Sanaderu kako bi osigurao MOL-ova upravljačka prava u INA-i. Ali, do danas ovaj proces nije okončan.

No, Tužilaštvo KS Hernadija i Dragičevića sumnjiči da su na nezakonit način došli do 67 posto vlasništva nad „Energopetrolom“, a zanimljivo je da je istraga pokrenuta krajem decembra prošle godine, nedugo nakon što su objavljene tvrdnje izvora iz Vlade FBiH da je konzorcij INA-MOL iz „Energopetrola“ u posljednjih deset godina izvukao oko dvije milijarde maraka.

Iz Vlade FBiH nezvanično je rečeno Avazu da je Tužilaštvo KS tražilo i dobilo svu dokumentaciju koja se odnosi na dokapitalizaciji ove firme, revizorske izvještaje o radu koji ukazuju na nepravilnosti, ali i izvještaj Radne grupe Vlade FBiH koja je ukazala ne brojne nezakonitosti prilikom sklapanje ugovora, obećanih a neispunjenih investicija u iznosu od 150 miliona KM.

Fiktivne fakture

Predmet istrage Tužilaštva KS, kako se nezvanično saznaje, jeste činjenica da konzorcij nije uložio 150 miliona KM investicija u skladu s Ugovorom o dokapitalizaciji, već su ponovo, sumnjivim i fiktivnim transakcijama ova sredstva  prebačena na račune konzorcija.

– Oni su ustvari ispumpavali pare fiktivnim fakturama i zaduživanjem kroz zatezne kamate i na taj način direktno oštetili „Energopetrol“ – navodi se u izvještaj Vladine radne grupe.

Suđenje Brankoviću i drugima

Zbog nesavjesnog rada u službi i sklapanju štetnog ugovora o dokapitalizaciji „Energopetrola“ pred Općinskim sudom u Sarajevu već se dvije godine vodi postupak protiv osam bh. državljana, uključujući  i nekadašnjeg premijera Federacije Nedžada Brankovića.

(Avaz)