BiH se predstavila na najvećem svjetskom sajmu turizma

0

Zahvaljujući Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, koja je okupila suizlagače iz javnog i privatnog sektora s područja cijele BiH i osigurala atraktivan izložbeni prostor, posjetioci najvećeg turističkog sajma na svijetu ITB Berlin imaju priliku upoznati se sa cjelokupnom bogatom turističkom ponudom, kulturom, historijom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

ITB Berlin je najveći i najznačajniji međunarodni sajam turizma, a ovogodišnje izdanje se održava od 5. do 7. marta. Već više od 50 godina, ova prestižna sajamska manifestacija okuplja najvažnije sudionike turističke privrede, a ove godine učešće uzima više od 10.000 izlagača iz 165 zemalja svijeta i preko 170.000 poslovnih posjetitelja.

“Turisti iz Njemačke na listi su od 10 zemalja koje imaju najznačajniji udio u ostvarenom turističkom prometu u Kantonu Sarajevo, prema statističkim podacima Turističke zajednice KS. Odlikuje ih dobra platežna moć i traganje za jedinstvenim iskustvima, s posebnim akcentom na usluge i turističke proizvode visoke kvalitete. Najviše interesa pokazuju za kulturno-historijski i ratni turizam, ali i za outdoor aktivnosti i upoznavanje tradicije Sarajeva i BiH”, kazao je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS.

ITB Berlin je odlična prilika, kako za turističke zajednice, tako za hotele i agencije koje izlažu, za kvalitetnu promociju turističke ponude, uvezivanje sa partnerima iz cijelog svijeta, prezentaciju turističkih proizvoda kroz direktne marketinške kanale i istraživanje novih trendova u turizmu.

“Kanton Sarajevo zauzima lidersku poziciju kada je u pitanju turistički promet ostvaren u BiH, ali prepoznajemo važnost uvezivanja i širenja turističke ponude jer turizam ne poznaje administrativne granice. Cilj nam je sve turiste zadržati što duže i opravdati status destinacije koja nudi izvrstan omjer cijene i kvaliteta”, naveo je Fazlagić.

Sajmovi i prezentacije na međunarodnom tržištu dobra su prilika i za jačanje diplomatskih odnosa, te je posjeta turističkih radnika upotpunjena prijemom kod ambasadora BiH u Njemačkoj, nj.e. Damira Arnauta.

Kao dodatni iskorak u promociji, u sklopu sajma će biti predstavljena prva destinacijska web stranica Bosne i Hercegovine – www.discoverbih.com koja je razvijena zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori BiH i projektu USAID Turizam, a koja ima za cilj objedniti i prezentirati turističku ponudu cijele zemlje i pozicionirati BiH kao poželjnu turističku destinaciji na međunarodnom tržištu, te doprinijeti povećanju turističkog prometa i prihoda od turizma, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.