Bidenov plan: Upumpaće 1,5 biliona dolara u ekonomiju

0

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden predstavit će u četvrtak prijedlog poticajnog paketa namijenjenog pokretanju ekonomije u pandemiji koronavirusa a ekonomska pomoć mogla bi premašiti 1,5 biliona dolara i pomoći manjinskim zajednicama.

Biden je prošle godine vodio kampanju obećavajući da će pandemiju shvatiti ozbiljnije od još uvijek aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, pa ovaj paket ima za cilj provesti taj zavjet i obezbijediti sredstva za što veći stepen vakcinacije protiv koronavirusa i ekonomski oporavak, prenio je Reuters.

Dolazeća administracija radit će s Kongresom na paketu brzih poticaja nakon što Biden preuzme dužnost 20. januara, iako opoziv Trumpa prijeti da će uzeti najviše vremena zakonodavcima u početnim sedmicama.

Paket stimulativnih mjera procjenjuje se na iznos veći od 1,5 biliona dolara i uključuje čekove od 1.400 dolara, kazao je Reutersu izvor upoznatom s prijedlogom.

Očekuje se da će se Biden obavezati i na partnerstvo s privatnim kompanijama kako bi povećao broj Amerikanaca koji se vakcinišu.

Značajan dio dodatnih finansijskih sredstava biće posvećen i manjinskim zajednicama.

Biden planira predstaviti svoj paket tokom obraćanja u udarnom terminu u četvrtak navečer kako bi naglasio ozbiljnost teme, no za pažnju će se morati boriti s aktuelnom političkom dramom u Washingtonu.

D.H.