Bh. planina veliko gradilište: Trenutno se gradi dvadeset hotela

0

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić obišao je prije nekoliko dana radove na lokaciji Skočine-Prača gdje se radi najmoderniji sistem za vještačko osnježavanje.

“Hoćemo da osnježimo staze šest i šest b. Novina je da će na platou Skočine biti postavljen sistem `Snou faktori`, koji proizvodi vještački snijeg pod svim uslovima, bez obzira na temperaturu vazduha i gostima Jahorine će dati dodatnu, maksimalnu, sigurnost u snijeg tokom cijele zimske sezone”, izjavio je novinarima Ljevnaić tokom obilaska radova i kazao kako je ova olimpijska ljepotica ove godine najveće gradilište u Republici Srpskoj zahvaljujući podršci Vlade Srpske i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ljevnaić je pojasnio da će u novoj zimskoj sezoni ove ski-staze dobiti sistem sa novoizgrađenim jezerom za vještačko osnježavanje kapaciteta 30.000 metara kubnih.

Prema njegovim riječima, Olimpijski centar u predstojeću zimsku sezonu ulazi sa brojnim novitetima te da se grade dva nova lifta i to ski-lift tanjir “Oštra glava” za najmlađe skijaše na stazi Trnovo, dužine 120 metara i novi ski-lift sidro “Prača”, na istoimenoj stazi, dužine čak 900 metara, te 3,5 novih kilometara rasvjete za za noćno skijanje.

On dodaje da ne smiju izostaviti ni novu stazu za sankanje na stazi sedam, dužine 700 metara, kao ni novi snoubord park na stazi Trnovo, površine 3.000 kvadratnih metara, opremljen preprekama i skakaonicama za izvođenje najzabavnijih trikova na snijegu.

On poručuje da nastavljaju sa investicijama na Jahorini, upotpunjuju svoju ponudu i žele da ove zime ponude skijašima najbolje, te da je Vlada Republike Srpske na planinu uložila više od 200 miliona KM i da se trenutno gradi 20 hotela na planini.

Ski-centar Igrište

Ljevnaić je podsjetio da se radi i na izgradnji novog ski-centra “Igrišta” gdje ulažu više od 50 miliona KM u infrastrukturu, u nove staze, sistem za osnježavanje i novi šestosjed koji će biti izgrađen.

Direktor Olimpijskog centra je istakao da su tokom ljetne sezone zabilježili promet veći četiri puta u odnosu na isti period lani, ali i prevazišli rezultate zimske sezone iz 2017. godine.

Šef Odjeljenja za vještačko osnježavanje u Olimpijskom centru “Jahorina” Nedeljko Begović rekao je da će sa novim sistemom za vještačko osnježavanje više do 70 odsto staza na planini biti pokriveno i to će doprinijeti da se produži zimska sezona.

On objašnjava da više neće zavisiti od vremenskih uslova, nego sistem daje benefit da se produži skijanje na duže od 150 dana, jer će zahvaljujući drugačijoj tehnologiji sistem raditi i na plus 15 stepeni Celzijusovih.