Bh. konzorcij traži neusvajanje Pravilnika o policijskoj uniformi

0

Iako su domaći proizvođači odjeće nekoliko puta tražili susret s predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kako bi ukazali na štetnost Pravilnika o policijskoj uniformi, to se nije dogodilo.

Ovaj dokument trebao bi biti razmatran na sutra najavljenoj sjednici Vijeća ministara BiH, a on će domaćim proizvođačima uniformi onemogućiti učešće u javnim nabavkama, te favorizirati uvoznički lobi na štetu domaće proizvodnje, tvrdi u saopćenju Bh. konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme.

Konzorcij čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka koji gotovo godinu dana ukazuje pogubnost tog Pravilnika.

Sastanak s predstavnicama Vijeća ministara BiH zatražila je i Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH i Republike Srpske.

Istaknuli su da se ozbiljni razgovori još nisu desili te da ne postoji dogovor o tom pitanju, a predloženi pravilnik i dalje favorizira nabavku samo jedne vrste uniforme koja se u BiH uvozi iz zemalja Dalekog istoka.

“Svi drugi proizvođači se nizom odredbi Pravilnika eliminiraju iz postupka nabavke, te nas se tjera da kopiramo uniformu tipa “5.11”, što je krivično djelo i što mi niti možemo niti želimo raditi”, tvrdi se u saopćenju Konzorcija.

Stoga su još jednom apelirali na Vijeće ministara BiH da ne prihvate ovakav Pravilnik te su ih pozvali da, u saradnji s privrednim komorama, zajednički definiraju kvalitet i izgled uniformi tako da se niko od proizvođača ne diskriminira ili favorizira.

Ponovili su i da članice Bh. konzorcija izvoze proizvode širom Evropske unije te da njihovi proizvodi ispunjavaju sve potrebne standarde.

“Apsurdno je da Vijeće ministara BiH praktično zabrani domaćim proizvođačima da snabdijeva bh. policijske agencije, dok istovremeno naše uniforme koriste policajci u Austriji ili Švicarskoj – saopćeno je iz Bh. konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

Podsjećaju da bi se na ovaj način budžet BiH dodatno opteretio višemilionskim izdvajanjima za ove potrebe, jer u postupku javne nabavke ne bi bilo konkurencije čime bi se novac građana prelio u ruke nekolicine uvoznika.

Fena