Bh. firma bi mogla obnavljati kultnu zagrebačku dvoranu

0

Za obnovu čuvene zagrebačke dvorane Dom sportova stigle su dvije ponude, a kako stvari stoje, ovaj veliki posao mogli bi izvoditi Hercegovci.

Ponude su dostavile zajednice ponuditelja Kamgrad i Tehnika (38,9 miliona eura bez PDV-a) te BBR Adria (na čijem je čelu Želimir Bodiroga), Degal Tehnika i širokobriješki Hering (29,6 miliona eura).

Rok za ocjenu valjanosti ponuda i donošenje odluke o izboru izvođača radova je narednih 120 dana. Nakon toga se onaj ko ne bude izabran ima pravo žaliti, u roku od deset dana od dana otvaranja ponuda.

Kako piše Tportal.hr, sama nabavka raspisana je početkom decembra prošle godine, a prvi rok za dostavu ponuda bio je početkom januara, ali je nekoliko puta pomican iz različitih razloga.

Prije tri godine procjenjivalo se da bi rekonstrukcija stajala oko 11 miliona eura bez PDV-a. U kasno ljeto prošle godine brojka je stigla do 21 milion eura (bez PDV-a), a prije tri mjeseca, kad je raspisana nabavka, posao je procijenjen na 25 miliona eura bez PDV-a.

Nakon što su otvorene ponude, pokazalo se da će Grad Zagreb za iznimno kompleksnu i zahtjevnu rekonstrukciju morati izdvojiti više novca nego što je predvidio – ako odluči prihvatiti ponudu. A to je tek prva faza.

Druga faza, koja nije predmet ove javne nabavke, predviđa rekonstrukciju krova Dvorane 2, podsjeća Tportal. Najveći zahvati u prvoj fazi bit će na Ledenoj dvorani, koja je izvan funkcije od septembra 2020., jer će tehnološki vrlo složen i zahtjevan zadatak biti demontaža i razgradnja nosive betonske krovne konstrukcije.

Dvorana će potom biti ojačana, a zatim će se na nju postaviti nova čelična krovna konstrukcija.

Kada se izvođač uvede u posao, imat će 18 mjeseci za izvođenje radova. Kada bi do ljeta bio izabran izvođač i kada ne bi bilo žalbi, to bi značilo da bi do kraja 2025. dvorane ponovno mogle biti u funkciji. No, to su idealne okolnosti. Doduše, predviđena je mogućnost i da se, kako se pojedine dvorane budu završavale, stavljaju u funkciju da bi se sportaši što prije mogli vratiti u njih.

Kako će Dom sportova tokom radova biti zatvoren, sportaši sa svojim programima, djelatnici Hrvatskog olimpijskog odbora i Ustanove za upravljanje sportskim objektima (USO) te pojedini savezi morat će se privremeno iseliti, prenosi Jabuka.tv.