Bh. dobavljači teško će naplatiti potraživanja od Konzuma

0

Bh. kompanije kojima hrvatski trgovinski lanac Konzum duguje novac teško će i sporo naplatiti svoja potraživanja. 

Federalni premijer Fadil Novalić prije nekoliko dana je iznio podatak da Konzum u BiH duguje dobavljačima čak 450 miliona KM.

On je rekao da će se, u krajnjem slučaju, dobavljači namiriti prodajom Konzumove imovine. No, ta imovina vjerovatno ni izbliza ne dostiže vrijednost dovoljnu da se namire svi oni kojima Konzum duguje. 

Konzum posjeduje jedan broj objekata u BiH dok a ostale unajmljuje. Na polugodištu 2915. stalna imovina Konzuma iznosila je oko 87 miliona KM a tekuća oko 213 miliona maraka. Tu se ubrajaju i potraživanja od kupaca, krediti itd, odnosno nije sve konkretna imovina koju je moguće prodati da bi se namirila potraživanja. 

Dalje, da bi se prodavala imovina radi namirenja štete kompanija mora otići u stečaj, a to se vjerovatno neće desiti. Kada bi se i desilo, zna se da stečajni postupci u BiH traju beskonačno dugo a tada bi se iz iste stečajne mase namirivali svi kojima kompanija duguje, uključujući i banke, pa je jasno da ne bi bilo dovoljno novca za sve. 

S druge strane, u Hrvatskoj je potpisan ugovor između Agrokora, velikih dobavljača i kreditora kojim je kompanija u posljednji čas spašena od propasti. 

Prema ovom dogovoru, banke će zamrznuti kredite Agrokora na određeno vrijeme i upumpati dodatni novac, a govori se o iznosu od 200 do 300 miliona eura. 

Kada se uzme u obzir da je ukupni dug Agrokora 16 milijardi kuna, odnosno oko 4 milijarde KM, jasno je da ovaj dogovor ne znači isplatu svih potraživanja, već samo omogućava nastavak tekuće likvidnosti. 

Sigurno će prvi na redu za isplatu biti veliki hrvatski dobavljači, poput Podravke, Francka, Dukata, Kraša i Vindije, dok su kompanije iz BiH, pogotovo one manje, na kraju dugog reda…