Bezos i Gates investiraju u rudarski biznis

0

KoBold Metals, rudarska kompanija koju podržavaju milijarderi, uključujući Billa Gatesa i Jeffa Bezosa, optimističan je u pogledu potencijala otkrivanja nekih od najtraženijih energetskih tranzicionih metala.

Ova vijest dolazi ubrzo nakon što je kompanija za istraživanje metala iz Silicijumske doline objavila rijetko otkriće ogromnog nalazišta bakra u Zambiji.

Džoš Goldman, predsjednik kompanije KoBold Metals, rekao je za CNBC da su investitori kompanije oduševljeni otkrićem, posebno u vrijeme kada se rudarska industrija bori da održi korak sa energetskom tranzicijom koja zahtijeva mnogo metala.

– Oni su oduševljeni ovom viješću, jer smo to i namjeravali da uradimo. Svrha kompanije je da otkrije, pronađe i razvije mineralne resurse koji su nam potrebni za energetsku tranziciju – rekao je Goldman putem video konferencije.

– Ovo je prva velika pobjeda za kompaniju i jedno je od najneobičnijih rudnih tijela na svijetu – dodao je on, prenosi SEEbiz.

KoBold Metals kaže da koristi vještačku inteligenciju za kreiranje “mape blaga” koja će pomoći u pronalaženju novih nalazišta materijala kao što su bakar, litijum, kobalt i nikl. Kompanija trenutno ima više od 60 projekata u fazi istraživanja u nekoliko zemalja.

Poenta kompanije je da bude serijski uspješna u istraživanju – kako da poboljša ukupni uspjeh istraživanja, tako i da smanji kapitalni intenzitet otkrića.

Investitori startapa uključuju američku firmu rizičnog kapitala Andreessen Horovitz, norveškog energetskog giganta Equinor, najveću svjetsku rudarsku grupu BHP i Breakthrough Energy, klimatski i tehnološki fond koji je osnovao Bil Gjets 2015. godine.

Podržavaoci Breakthrough Energy su Rej Dalio iz Bridgewater Associates, Ričard Branson iz Virgin Group, Jack Ma iz Alibabe i Džef Bezos iz Amazona.

KoBold Metals se sada fokusira na razvoj svog projekta Mingomba u Zambiji, za koji očekuje da će početi da proizvodi bakar u roku od 10 godina, i otkrivanje sledećeg izvora kritičnih minerala, navodi Goldman.

– Bakarni pojas Centralne Afrike je dio svijeta gdje možete pronaći stvari ovog izuzetnog kvaliteta. I zato smo ovdje. Geologija je izvanredna – rekao je.

– Ne samo da do sada nije bilo takvih depozita, radi se o tome da ima još toga da se nađe. Evo Mingombe – a gdje je onda sledeća Mingomba posle ovoga? Ovo je dio svijeta gdje možemo pronaći resurse ovog obima i kvaliteta, a Zambija pruža operativno okruženje koje je zaista izvanredno – dodao je on.

Bakar je veoma tražen za njegovu upotrebu u infrastrukturi obnovljive energije, sistemima za skladištenje energije i električnim vozilima. Zambija je drugi najveći proizvođač bakra u Africi posle Demokratske Republike Kongo.

KoBold Metals je saopštio da većina trenutno iskopanog bakra ima sadržaj rude od oko 0,6%, dok njegovo ležište Mingomba ima sadržaj bakra više od 5%.

– To znači da morate da kopate mnogo manje kamena da biste dobili istu količinu bakra – rekao je Goldman.